Η Coca Cola και το αντάρτικο του Γουόρεν Μπάφετ

Ίσως, η οικονομική είδηση της ημέρας ήταν η εκτίμηση του επενδυτή, Ντέιβιντ Γουίντερς, ότι είναι πιθανό η Coca Cola να αποφασίσει την έξοδό της από το Χρηματιστήριο. Μία κίνηση που, σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσε να προσελκύσει τη στήριξη του Γουόρεν Μπάφετ.

Και μπορεί ο ίδιος ο Γουόρεν Μπάφετ να απέρριψε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δηλώνοντας στο CNBC ότι “δεν υπάρχει απολύτως καμία περίπτωση” να συμβεί αυτό, ωστόσο, και μόνο στο άκουσμα της δήλωσης του Γουίντερς, η αγορά θορυβήθηκε.

Γιατί όμως να ήθελε κάτι τέτοιο ο θρυλικός μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ; Η απάντηση βρίσκεται στην κόντρα του με τη διοίκηση της επιχείρησης, στην οποία το hedge fund Berkshire Hathaway - του Σοφού της Ομάχα - κατέχει περίπου το 9,1%.

Ο Μπάφετ είναι από τους πλέον έντονους επικριτές του equity plan της Coca Cola για το 2014, και απείχε από τη σχετική ψηφοφορία – μάλιστα, τον περασμένο Απρίλιο, υπερασπιζόμενος την απόφασή του αυτή, δήλωσε σχετικά: “Αγαπώ την εταιρεία, αγαπώ τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, και δεν ήθελα να ψηφίσω κατά. Είναι κάπως αντιαμερικανικό να ψηφίζεις κατά”.

Πολλοί εκτιμούν πως η στάση αυτή του Μπάφετ εμπνέεται από τη δυσαρέσκειά του για τους χειρισμούς της διοίκησης, μία δυσαρέσκεια, που και μόνο η φημολογία περί αυτής θα μπορούσε να πλήξει τη μετοχή της Coca Cola.