Το στοιχείο για την Κίνα που σόκαρε τον Μπιλ Γκέιτς

Ένας μεγιστάνας όπως είναι ο Μπιλ Γκέιτς δύσκολα σοκάρεται από οποιαδήποτε ανάλυση ή οικονομικά στοιχεία που διαβάζει. Άρα, όταν σοκάρεται ο Μπιλ Γκέιτς, μάλλον θα πρέπει να δίνουμε βάση και οι υπόλοιποι.

Πρόσφατα, ο ιδρυτής της Microsoft αφιέρωσε μία ανάρτηση στο προσωπικό blog του στο βιβλίο του ιστορικού Βάτσλαβ Σμιλ “Making the Modern World: Materials and Dematerialization”, στο οποίο ο “αγαπημένος συγγραφέας” του Γκέιτς, όπως παραδέχεται ο ίδιος, καταπιάνεται με τα υλικά στα οποία βασίζεται ο σύγχρονος κόσμος και τη σημασία τους στην εποχή μας.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Σμιλ, το πιο σημαντικό υλικό που έχει ποτέ επινοήσει ο άνθρωπος είναι το σκυρόδεμα, το υλικό από το οποίο κατασκευάζονται κτίρια, δρόμοι, χρησιμοποιείται σχεδόν παντού.

“Το σκυρόδεμα είναι το θεμέλιο (κυριολεκτικά) για τη μαζική επέκταση των αστικών περιοχών τις περασμένες δεκαετίες, που υπήρξε σημαντικός παράγοντας για τη μείωση του ποσοστού της ακραίας φτώχειας στο μισό από το 1990. Το 1950, ο κόσμος έφτιαχνε περίπου τόσο ατσάλι, όσο και τσιμέντο (βασικό συστατικό του σκυροδέματος). Το 2010, η παραγωγή ατσαλιού είχε αυξηθεί κατά 8 φορές, αλλά το τσιμέντο είχε αυξηθεί κατά 25 φορές”, αναφέρει στο blog του ο Μπιλ Γκέιτς.

Και εδώ είναι το πιο εντυπωσιακό στοιχείο, που εξέπληξε ακόμα και τον Μπιλ Γκέιτς: Σύμφωνα με ένα γράφημα που παραθέτει, μέσα σε τρία χρόνια η Κίνα έχει χρησιμοποιήσει πολύ περισσότερο τσιμέντο από όσο χρησιμοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ολόκληρη τη διάρκεια του 20ού αιώνα!

Συγκεκριμένα, από το 1901 ως το 2000 στις ΗΠΑ χρησιμοποιήθηκαν 4,5 γιγατόνοι τσιμέντου, ενώ στην Κίνα, από το 2011 ως το 2013, χρησιμοποιήθηκαν 6,6 γιγατόνοι.

Προφανώς, αυτό κάτι λέει για την Κίνα...