Το γεν χρηματοδοτεί την άνοδο του S&P 500;

Το παρακάτω γράφημα αποτελεί έναν ακόμα από τους λόγους που θα μπορούσαν να δικαιολογούν την άνοδο του S&P 500. Κατά καιρούς έχουμε δημοσιεύσει διάφορους λόγους και αρκετά γραφήματα σε μια προσπάθεια να βρούμε μια ικανή εξήγηση για την ασταμάτητη άνοδο του αμερικανικού δείκτη.

Στο παραπάνω γράφημα είναι εμφανές ότι η ραγδαία αποδυνάμωση του γεν (άνοδος της ισοτιμίας USD/JPY) αποτελεί έναν λόγο για την άνοδο τουS&P500. Πως δικαιολογείται αυτό. Οι Ιάπωνες παραδοσιακά είναι αγοραστές αμερικανικών μετοχών. Επίσης το γεν αποτελεί ασφαλές καταφύγιο αλλά μετά από τις τελευταίες αποφάσεις της BoJ, έγινε κατανοητό ότι θα έπρεπε να αναζητηθούν καλύτερες αποδόσεις.

Το μαζικό κύμα αγορών αμερικανικών μετοχών φαίνεται και από τη σχεδόν παραβολική άνοδο του S&P 500 τους τελευταίους τρεις μήνες, άνοδος που έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με το γεν.

Αν το γεν συνεχίσει να κινείται πτωτικά, τότε ο S&P 500 θα δεχθεί τις ευεργετικές συνέπειες αυτής της συσχέτισης. Κατά το παρελθόν, η συσχέτιση αυτή έχει τεθεί σε λειτουργία άλλες 3 φορές, με τον S&P 500 να σημειώνει σημαντικά κέρδη.