Απρίλιος 2013: Επισκόπηση Αγορών

Η Ανάπτυξη στις Η.Π.Α συνεχίζει, παρά τα εμπόδια

Η οικονομία των Η.Π.Α έχει υποφέρει από απαισιοδοξία, ειδικά ανάμεσα σε εκείνους που ανησυχούν για τις συνέπειες από τις περικοπές στον προϋπολογισμό. Ενώ στην αναθεωρημένη έκθεση του τέταρτου τριμήνου για το 2012, το ΑΕΠ, παρουσίασε μια ζοφερή εικόνα, αυξημένο μόλις 0,1% σε σχέση με την μέτρηση τετάρτου τριμήνου 2011, επηρεάστηκε από τις μεγάλες αμυντικές περικοπές, τη μείωση των αποθεμάτων και τις ανησυχίες για το "fiscal cliff" και τις προεδρικές εκλογές.Θα μπορούσαμε να έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα για την ανάπτυξη, εάν κοιτάζαμε πιο ξεκάθαρα στοιχεία, όπως η ανεργία που βυθίστηκε στο 7.7%, ή τις νέες θέσεις εργασίας εκτός γεωργικού τομέα που αυξήθηκαν κατά 236.000.
 
Η Ευρώπη παλεύει για να σταθεροποιηθεί
 
Παρά τα σημάδια βελτίωσης που δείχνουν οι Η.Π.Α., η οικονομία της Ευρωζώνης συνεχίζει να παλεύει με την υψηλή ανεργία και την υποτονική ανάπτυξη. Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0.6% το τελευταίο τρίμηνο, της Γερμανίας 0.6%, της Γαλλίας 0.3%, της Ισπανίας 0.8% και της Ιταλίας 0.9%, ενώ η Ευρωζώνη σημείωσε απώλειες 0.9% συνολικά για το 2012. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρωζώνης όμως, συνεχίζει να είναι η υψηλή ανεργία. Αναλυτές εκτιμούν πως, το πρόβλημα θα παραμείνει αμετάβλητο μέχρι και το 2014, με το 12% του πληθυσμού των κρατών–μελών στην ανεργία.
 
Ο πληθωρισμός της Ιαπωνίας είναι μακριά από την επίτευξη
 
Το χρηματιστήριο της Ιαπωνίας έχει εκτοξευθεί και το γιεν έχει πέσει σίγουρα, αλλά οι οικονομολόγοι παραμένουν δύσπιστοι ότι ένας στόχος πληθωρισμού στο 2%μπορεί να επιτευχθεί. Το κύριο εμπόδιο είναι οι επιχειρήσεις που παραμένουν δύσπιστες, για το γεγονός ότι η ανάπτυξη σε συνδυασμό με ένα αδύναμο γιεν θα είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα. Αυτό τις καθιστά διστακτικές για την αύξηση των μισθών και, ενδεχομένως, να τις οδηγήσει σε άσκηση πίεσης της εργατικής τάξης.

Αλλά μέχρι τώρα, τα σημάδια δείχνουν πολύ θετικά. Η κυβέρνηση αναβάθμισε την αξιολόγηση της για την οικονομία για τρίτο συνεχόμενο μήνα (Μάρτιος 2013), παραθέτοντας μια σειρά από διαφορετικούς παράγοντες που επηρεάζουν θετικά την οικονομία. Ο Πρωθυπουργός Shinzo Abe, έχει καταστήσει προτεραιότητά του να ορθώσει την οικονομία της χώρας από τον χρόνιο αποπληθωρισμό, που είχε ως αποτέλεσμα μια «χαμένη δεκαετία».
 
Η Μεγάλη Βρετανία κινείται προς μια τριπλή βουτιά
 
Η οικονομία της Αγγλίας συνέχισε να δυσκολεύεται τον περασμένο μήνα. Οι φορολογικές αυξήσεις του George Osborne και οι περικοπές δαπανών, μπορεί να ήταν αναγκαία μέτρα, που έχουν αφήσει τα σημάδια τους όμως στην οικονομική ανάπτυξη, παρά τις 375 δις. στερλίνες που προέρχονται από τη νομισματική χαλάρωση, και τα μηδενικά επιτόκια που εφαρμόστηκαν το ίδιο χρονικό διάστημα. Η χώρα τώρα φέρεται να σκέφτεται να μετακινήσει το στόχο της για τον πληθωρισμό και πάλι στο 2%, και να διευρύνει τις αρμοδιότητες της Κεντρικής Τράπεζας με στόχευση τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη. Τέτοιου είδους μέτρα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απώλειες για τη λίρα, στο προσεχές μέλλον, αλλά θα μπορούσε δυνητικά να ενισχύσει μακροπρόθεσμα τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας, εάν εφαρμοστεί με επιτυχία.