Ευρωζώνη vs Κύπρου: ποιος έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη;

Οι αγορές διαπραγματεύονται με σημαντικά αυξημένες διακυμάνσεις και αυτό δεν οφείλεται μόνο στα όσα συμβαίνουν στην Κύπρο αλλά και στο γεγονός ότι στις 20:00 η Fed θα ανακοινώσει τη νομισματική της πολιτική. Δεν αναμένεται καμία αλλαγή και οι επενδυτές θα εστιάσουν στις δηλώσεις του Bernanke, όπου θα αναζητήσουν κάποια πιθανή αλλαγή στο ύφος των δηλώσεων αλλά και στις προθέσεις της Fed, αφού πλέον είναι εμφανές ότι πολλά μέλη είναι λιγότερο επιθετικά.

Όσον αφορά το θέμα της Κύπρου. Έχουμε γράψει πάρα πολλές αναλύσεις αλλά το θέμα είναι πολύπλοκο και έχει πολλές προεκτάσεις. Αλλά καθώς γίνονται συνέχεια δηλώσεις, πάντα υπάρχει κάποια αφορμή για να μελετήσουμε.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, οι κυπριακές τράπεζες έχουν δανείσει οκτώ φορές περισσότερα από το ΑΕΠ τους και αυτό τις καθιστά προβληματικές. Σύμφωνα λοιπόν με το Reuters, οι ισλανδικές τράπεζες είχαν δανείσει δέκα φορές το ΑΕΠ τους. Και ακολούθησαν έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο. Που τους έχει φέρει στην καλύτερη θέση από όλους όσους “έμπλεξαν” με την τρόικα.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι παρά το μεγάλο πιστωτικό τους άνοιγμα, οι κυπριακές τράπεζες είχαν και υψηλά επίπεδα καταθέσεων. Επομένως σε περίπτωση που η Κύπρος συμφωνούσε στη λύση του Eurogroup αυτομάτως οι τράπεζες θα έχαναν ένα σημαντικό μαξιλάρι ασφάλειας.

Το Eurogroup δεν μας έχει αποκαλύψει ποιος έκανε τις ελληνικές, τις ισπανικές, τις πορτογαλικές, τις ιταλικές και τις κυπριακές τράπεζες προβληματικές. Οι ίδιες οι πολιτικές που αυτό επέβαλε. Γιατί ο στόχος ήταν σαφής. Να συγκεντρώσει το χρέος και να το επιβαρυνθούν οι πολίτες.

Οι κυπριακές τράπεζες – όπως και άλλες φυσικά – υπέστησαν ζημιές εξαιτίας της πτώσης των τιμών των ομολόγων και στην περίπτωση της Ελλάδας στο “κούρεμα” που υπέστησαν.

Η Κύπρος αντιμετώπισε στα ίσια το “τέρας” με γνώση. Στο χέρι της είναι να ακολουθήσει έναν διαφορετικό δρόμο και να ταράξει τα νερά της Ευρωζώνης, που οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε ακόμα μεγαλύτερη εξαθλίωση.