Οι επενδυτές αναμένουν τις αποφάσεις της Fed με το βλέμμα στη Ρωσία

Παρατηρώντας τις αγορές μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι υπάρχει μεγαλύτερη αισιοδοξία σε σχέση με χθες το βράδυ όταν η απόρριψη του ευρωπαϊκού σχεδίου έφερε ένα μικρό κύμα αβεβαιότητας στις αγορές.

Αυτό που έγινε ξεκάθαρο είναι ότι οι Ευρωπαίοι έχουν χάσει τον ύπνο τους και ακόμα περισσότερο οι ίδιοι οι Γερμανοί. Ο πανικός τους είναι τόσο μεγάλος που έχουν βαλθεί να κάνουν όχι μόνο απειλητικές δηλώσεις προς την Κύπρο, αλλά και προσβλητικές.

Ακόμα περισσότερο ο πανικός των Ευρωπαίων φαίνεται και από το γεγονός ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα, η πολυπληθέστερη ευρωπαϊκή αποστολή που έχει συγκροτηθεί ποτέ, ετοιμάζεται να ταξιδέψει στη Ρωσία. Είναι προφανές ότι η Ευρωζώνη έχασε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία και τώρα επιχειρεί να θέσει εμπόδια στη Ρωσία.

Φυσικά δεν ξεχνάμε και τις πιέσεις που ασκούνται στην ΕΚΤ, προκειμένου να σταματήσει τη χρηματοδότηση των κυπριακών τραπεζών. Σύμφωνα με τις δηλώσεις, η ΕΚΤ δεν μπορεί να χρηματοδοτεί αφερέγγυα τραπεζικά ιδρύματα.

Μας δημιουργείται εύλογα η απορία για το ποια είναι τα φερέγγυα τραπεζικά ιδρύματα που χρηματοδοτεί η ΕΚΤ, σε Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία.

Τις επόμενες ημέρες αναμένουμε ιδιαίτερα έντονες διακυμάνσεις, καθώς το νέο «κυπριακό» πρόβλημα που έχει ανακύψει για την Ευρωζώνη αναμένεται ότι θα έχει αρκετά επεισόδια.