Δολάριο και S&P 500 περιμένουν την ανακοίνωση της Fed

Το δολάριο κατάφερε να κινηθεί και πάλι ανοδικά εξαιτίας της αύξησης του συστημικού κινδύνου που προκλήθηκε από την απόρριψη του σχεδίου φορολόγησης των καταθέσεων στην Κύπρο. Εκτός από τα γεγονότα στην Κύπρο, η σημερινή συνεδρίαση περιλαμβάνει και μια ακόμα ανακοίνωση υψηλού κινδύνου: τη νομισματική πολιτική της Fed.

Υπάρχουν δυο παράμετροι του συστημικού κινδύνου: η εξέλιξη της στήριξης στην Αμερική και οι τάσεις για ανάληψη κινδύνου. Την τελευταία εβδομάδα έχουμε παρατηρήσει μια εξομάλυνση των συσχετίσεων. Καθώς η ισοτιμία EUR/USD κινείται χαμηλότερα, η ισοτιμία EUR/JPY και ο S&P 500 κινήθηκαν επίσης χαμηλότερα. Η κατάσταση στην Κύπρο θα μπορούσε να αυξήσει κατακόρυφα τη διάθεση ανάληψης κινδύνου αλλά ακόμα υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται και η συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση της Fed, όλα τα μέλη συμφώνησαν στη διατήρηση της στήριξης μέχρι η ανεργία να πέσει στο 6,5% ή ο πληθωρισμός να ανέλθει στο 2,5%. Από τότε, η ανεργία έχει υποχωρήσει στο 7,7% (χαμηλό τεσσάρων ετών) και ο Bernanke έχει δηλώσει ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τη Fed σε επανεξέταση των θέσεών της.

Όσον αφορά τους traders, δεν αναμένεται καμία μεταβολή στη νομισματική πολιτική και αυτό στο οποίο θα πρέπει να εστιάσουν είναι πιθανές δηλώσεις για την εξέλιξη της στήριξης προς την αμερικανική οικονομία.

Το ευρώ σε χαμηλά τεσσάρων μηνών μετά την απόρριψη του «κουρέματος»

Η απόφαση της κυπριακής Βουλής να απορρίψει το «κούρεμα» των καταθέσεων, αύξησε κατακόρυφα το συστημικό ρίσκο στις αγορές. Ουσιαστικά, η κυπριακή Βουλή είπε όχι στη χρηματοδότηση των τραπεζών και της χώρας, με τα λεφτά των πολιτών. Το σχέδιο που πήγε προς ψήφισε αφορούσε τη φορολόγηση ποσών πάνω από ¤20.000. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται νέα ψηφοφορία επί ενός αναθεωρημένου σχεδίου. Ερωτηματικό παραμένει εάν η ΕΚΤ, θα σταματήσει τη χρηματοδότηση των κυπριακών τραπεζών.