Η στερλίνα στο επίκεντρο – ήρεμη συνεδρίαση

Η έλλειψη οικονομικών ανακοινώσεων για τη σημερινή συνεδρίαση προκαλεί έλλειψη διακυμάνσεων στις αγορές οι οποίες παραμένουν στα επίπεδα που βρέθηκαν την Παρασκευή μετά από την ανακοίνωση των νέων θέσεων εργασίας στην Αμερική.

Παρόλα αυτά, το ενδιαφέρον εστιάζεται και πάλι στη στερλίνα, η οποία έχει πραγματοποιήσει και τη σημαντικότερη κίνηση της ημέρας. Το βρετανικό νόμισμα παραμένει σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση με τις απώλειες να είναι πολύ πιθανό να συνεχιστούν.

Σήμερα πέρασε κάτω και από τα 1,4900 και προκειμένου να αντιδράσει ανοδικά θα πρέπει να υπάρξει στήριξη από την πραγματική οικονομία, δηλαδή από τα μακροοικονομικά στοιχεία. Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη στις οικονομικές ανακοινώσεις αυτής της εβδομάδας.

Οι αναλυτές, εκτιμούν ότι οι ανακοινώσεις αυτής της εβδομάδας θα είναι για μια ακόμα φορά απογοητευτικές. Κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό για τη στερλίνα καθώς θα ανοίξει ένας νέος κύκλος απωλειών.

Είναι προφανές ότι η βρετανική οικονομία δε μπορεί να ανακάμψει και ότι η ΒΟΕ έχει πέσει έξω σε κάθε της εκτίμηση. Η ΒΟΕ δεν θα μπορέσει να αποφύγει μια μείωση επιτοκίων ή μια αύξηση της στήριξης προς τη βρετανική οικονομία. Αυτό ήταν το στοίχημα των κερδοσκόπων εξαρχής και φαίνεται ότι θα το κερδίσουν. Η κωλυσιεργία της ΒΟΕ όμως τους δίνει τη δυνατότητα να πιέσουν ακόμα περισσότερο το νόμισμα.