Άσχημα μάκρο στοιχεία για τη Γερμανία

Η σημερινή συνεδρίαση περιλαμβάνει αποφάσεις νομισματικής πολιτικής από τρεις μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Ήδη η BoJ, το πρωί, ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει με τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα, χωρίς καμία αλλαγή.

Πλέον οι επενδυτές θα στρέψουν το βλέμμα τους στην ΒΟΕ και την ΕΚΤ. Και σε αυτή την περίπτωση, δεν αναμένεται καμία αλλαγής τη νομισματική πολιτική και οτιδήποτε διαφορετικό θα είναι έκπληξη για τις αγορές.

Βέβαια, αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι τα πράγματα σε Ευρωζώνη και Αγγλία βρίσκονται σε καλό δρόμο. Τα μακροοικονομικά στοιχεία επιδεινώνονται συνεχώς και κάθε καθυστέρηση από τις κεντρικές τράπεζες σπρώχνει όλο και πιο βαθιά στην ύφεση τις δυο οικονομίες.

Στη Γερμανία, υπήρξε πτώση των εργοστασιακών παραγγελιών κατά 1,9% τον Ιανουάριο, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο κατά 0,6% ενώ το Δεκέμβριο η άνοδος ήταν 1,1%.

Όμως πέρα από την ανάγνωση των μακροοικονομικών στοιχείων, η κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη δεν είναι δυνατόν να περάσει ασχολίαστη από αξιωματούχους άλλων χωρών.

Αυτό συνέβη και σήμερα το πρωί, αφού στην έκθεση που δημοσίευσε η BoJ, τονίζεται και πάλι ότι η κατάσταση στην Ευρωζώνη είναι ανησυχητική, ενώ λίγες ημέρες πριν, αξιωματούχοι του ιαπωνικού υπουργείου Οικονομικών, είχαν επιχειρήσει να χαλιναγωγήσουν την όρεξη των επενδυτών για αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων.