Διπλό “χτύπημα” για τη στερλίνα

Διπλό ήταν το "χτύπημα" σήμερα για τη στερλίνα με την ισοτιμία GBPUSD να "χάνει" το 1,5400 και να φτάνει στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβρη του 2011 μια μόλις ανάσα από το επίπεδο του 1,5300. Αρχικά, οι επίμονες φήμες για ενδεχόμενη υποβάθμιση της αξιολόγησης της Βρετανίας από τον οίκο S&P έθεσαν τις βάσεις της πτώσης.

Έπειτα, τα πρακτικά της συνεδρίασης της BoE έδειξαν περισσότερα μέλη να τάσσονται υπέρ της επέκτασης των προγραμμάτων στήριξης της οικονομίας (6 προς 3 για τη διατήρηση του υπάρχοντος προγράμματος). Μάλιστα, ο διοικητής της Mervyn King, ο οποίος σε λίγο καιρό ολοκληρώνει τη θητεία του, ήταν μόλις η 4η φορά στη 10χρονη θητεία του που τάχθηκε με τη μειοψηφία.

Από την πλευρά της, η ισοτιμία EURUSD υποχώρησε κάτω από το 1,3400 με την Angela Merkel να δηλώνει ότι τα επίπεδα 1,3000-1,4000 είναι φυσιολογικά (σε επίπεδα κοντά στον ιστορικό μέσο όρο) για την ισοτιμία, ενώ τάχθηκε εναντίον της χειραγώγησης των ισοτιμιών.

Στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Rajoy επισήμανε ότι δεν είναι επαρκής η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής για την αντιμετώπιση της κρίσης, προσθέτοντας ότι οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες είναι "τρομακτικά σκληρές". Το έλλειμμα προϋπολογισμού βρίσκεται κάτω του 7% του ΑΕΠ καθώς τα έσοδα από τη φορολογία αυξήθηκαν πέρυσι στα 11,2 δισ. ευρώ, συνέχισε ο Rajoy. Επίσης, τόνισε ότι το πλεόνασμα τρεχούμενου λογαριασμού αποτελεί θα θεμέλια της ανάπτυξης.

Μετά τις δηλώσεις του, η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου υποχώρησε σε χαμηλά τριών εβδομάδων στο 5,1%.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι η τιμή spot του χρυσού υποχώρησε σε νέα χαμηλά 6 μηνών κάτω από τα 1.595 δολάρια/ουγγιά (για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2012).

Η επόμενη σημαντική ανακοίνωση της ημέρας είναι τα πρακτικά της συνεδρίασης της FOMC που ανακοινώνονται το βράδυ.