“Μικρές αναταράξεις” προκαλούν δηλώσεις για τις ισοτιμίες

Και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις διέψευσε η ανακοίνωση των λιανικών πωλήσεων στη Βρετανία, οι οποίες υποχώρησαν τον Ιανουάριο κατά 0,6% έναντι εκτίμησης για άνοδο 0,5%. Ως αποτέλεσμα η στερλίνα παραδόθηκε στις ρευστοποιήσεις με την ισοτιμία GBP/USD να υποχωρεί σε χαμηλά 6 μηνών κάτω από το 1,5500.

Πτωτικά κινείται και η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου μετά από μια σειρά δηλώσεων αξιωματούχων της ΕΚΤ λίγο πριν προσέλθουν στη συνεδρίαση της G20 που διεξάγεται στη Μόσχα. Ειδικότερα, «κλειστά» κρατά τα χαρτιά του ο Mario Draghi ως προς το περιεχόμενο της ανακοίνωσης, επικρίνοντας τις συζητήσεις γύρω από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες χαρακτηρίζοντάς τες «άγονες, ανάρμοστες και αυτοαναιρούμενες».

Επίσης, ο πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann, δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι το ευρώ είναι σοβαρά υπερτιμημένο, ενώ αυτό που φοβάται είναι η πολιτικοποίηση των ισοτιμιών. Ο ίδιος ανέφερε ότι μια άνοδος στο ευρώ από μόνη της δεν θα οδηγούσε στην απόφαση μείωσης των επιτοκίων. Υπενθυμίζεται ότι ο Weidmann έχει επικρίνει τα προγράμματα αγοράς ομολόγων OMT της ΕΚΤ, τα οποία εγκρίθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Φυσικά και οι δύο επισήμαναν τις αρνητικές συνέπειες που έχει στην ανάπτυξη μια άνοδος στην ισοτιμία EUR/USD. Ο Asmussen της ΕΚΤ επανέλαβε ότι οι ισοτιμίες θα πρέπει να καθορίζονται από τις αγορές.

Ειδικότερα, το ευρώ υποχώρησε σήμερα στα 1,3310 δολάρια, ενώ ελάχιστη ήταν η επιρροή από την ανακοίνωση του εμπορικού ισοζυγίου στην Ευρωζώνη που διαμορφώθηκε στα 12 δισ. ευρώ το Δεκέμβρη, ελαφρώς υψηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις.