Ευρώ και Ιρλανδία βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας Draghi

Η Ιρλανδία βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνέντευξης τύπου του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi, με αφορμή δημοσίευμα που έκανε λόγο για επίτευξη συμφωνίας της ιρλανδικής κυβέρνησης με την ΕΚΤ για τη μείωση του κόστους αποπληρωμής του χρέους που αφορά στη διάσωση της Anglo Irish Bank. Ο Draghi απέφυγε να επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο, κάνοντας λόγο ότι δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση.

Κατά τα λοιπά, αρνητικά ήταν τα μηνύματα για τις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης, οι οποίες αναμένονται να παραμείνουν αδύναμες το πρώτο διάστημα του 2013 με την πολιτική στήριξης που ακολουθείται να στηρίξει αντίστοιχα την οικονομία. Σταδιακή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας αναμένεται στην πορεία του έτους. Αναφορικά με τον πληθωρισμό , ο Draghi αναμένει να υποχωρήσει κάτω του 2% τους επόμενους μήνες. Η δήλωση έγινε η αφορμή για να ενταθούν οι πιέσεις στο EURUSD υποχωρώντας κάτω από το 1,3500 για να φτάσει σε ημερήσια χαμηλά και χαμηλά επίπεδα εβδομάδας (1,3450 περίπου) όταν ο πρόεδρος της ΕΚΤ μίλησε για την ισοτιμία του ευρώ-δολαρίου. Ειδικότερα ανέφερε ότι η άνοδος του ευρώ αποτελεί εν μέρει ένδειξη επιστροφής της εμπιστοσύνης στις αγορές, αν και δεν τίθεται θέμα στόχου στην ισοτιμία, ενώ θα παρακολουθείται η πορεία της προκειμένου να δούμε αν θα επηρεάσει τους πληθωριστικούς κινδύνους.
 
Επίσης, υπογράμμισε ότι η δυναμική των δανείων (χαμηλή πιστωτική ζήτηση) αντανακλά τον υπάρχοντα επιχειρηματικό κύκλο δίνοντας έμφαση στους πιστωτικούς κινδύνους και στην προσαρμογή των ισολογισμών.
 
Ως προς την αποπληρωμή των LTRO ανέφερε ότι αποδεικνύουν βελτίωση της εμπιστοσύνης.