Αρνητικές “πινελιές” από τον οίκο Fitch

Η πρόωρη αποχώρηση του διοικητή της Τράπεζας της Ιαπωνίας στις 19 Μαρτίου εξακολουθεί να τροφοδοτεί ρευστοποιήσεις στο γεν με την ημερομηνία αυτή να συμπίπτει με την ανασύσταση του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας, αφήνοντας περιθώρια στον πρωθυπουργό Abe να το στελεχώσει με αξιωματούχους που ακολουθούν τη γραμμή αποδυνάμωσης του νομίσματος. Έτσι, η ισοτιμία USDJPY διαπραγματεύεται λίγο κάτω από το επίπεδο του 94,00, επίπεδο που δοκίμασε (το υψηλότερο από το Μάιο του 2010) όταν ο αξιωματούχος της BoJ, Sato, δεν απέρριψε την κατάργηση του ορίου του 0,1% στα επιτόκια.
 
Αναφορικά με το ευρώ, αποδυναμώνεται αν και διαπραγματεύεται σε συγκεκριμένο εύρος έναντι του δολαρίου (1,3520-1,3550 περίπου). Η αποδυνάμωσή του αποδίδεται εν μέρει και στην χθεσινή υποβάθμιση των προοπτικών της αξιολόγησης ΑΑΑ της Ολλανδίας σε αρνητικές από τον οίκο Fitch μετά τον κρατικό έλεγχο της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας από την κυβέρνηση.
 
Ο επικεφαλής του οίκου Fitch, Edward Parker, επανέλαβε ότι ο οίκος θα προχωρήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ αν δεν υπάρξει φέτος ένα αξιόπιστο πρόγραμμα προσαρμογής, προειδοποιώντας ότι η όποια επανάληψη αντιπαράθεσης για το όριο χρέους θα "πυροδοτήσει" μια υποβάθμιση. Παράλληλα, ανέφερε ότι θα υπάρξει αναθεώρηση της αξιολόγησης της Βρετανίας μετά την κατάρτιση του προϋπολογισμού την άνοιξη και ότι η Ισπανία είναι καίριας σημασίας για την Ευρωζώνη καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει στην ολοσχερή κατάρρευσή της. Τέλος, αναμένει η Ιρλανδία να ξαναβγεί πλήρως στις αγορές το 2013.
 
Στις ανακοινώσεις της ημέρας, οι εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία ενισχύθηκαν το Δεκέμβρη κατά 0,8% έναντι εκτίμησης για άνοδο 0,7% από πτώση της τάξης του -1,8%.