Στο λιμάνι της Λεμεσού το ερευνητικό σκάφος της Exxon Mobil

Στο λιμάνι της Λεμεσού το ερευνητικό σκάφος της Exxon Mobil

Στο τελικό στάδιο πριν τις έρευνες στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ το «Ocean Investigator»

Στο λιμάνι της Λεμεσού στην Κύπρο κατέπλευσε λίγο μετά τις 08:00 το πρωί σήμερα το ερευνητικό σκάφος του αμερικανικού πετρελαϊκού κολοσσού Exxon Mobil «Ocean Investigator», όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το σκάφος θα ανεφοδιαστεί και θα παραλάβει αναγκαίο εξοπλισμό για περιβαλλοντικές έρευνες στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ. Το «Ocean Investigator» είναι το ένα από τα δύο ερευνητικά σκάφη της αμερικανικής εταιρείας, που θα πραγματοποιήσουν τις σεισμικές, τεχνικές, περιβαλλοντικές και άλλες έρευνες που απαιτούνται στην κυπριακή ΑΟΖ και οι οποίες θα οδηγήσουν στις λεπτομερειακές τεχνικές αποφάσεις που αφορούν στις γεωτρήσεις.

Το σκάφος έχει δηλωθεί να παραμείνει στο λιμάνι Λεμεσού μέχρι τις 24 Μαρτίου, ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση των εργασιών και γι' αυτό δεν αποκλείεται να αναχωρήσει νωρίτερα. Το άλλο είναι το «Med Surveyor», το οποίο αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι της Λεμεσού αύριο Πέμπτη, όπως ανέφερε ο λιμενάρχης Παναγιώτης Αγαθοκλέους.

Οι έρευνες θα διαρκέσουν σύμφωνα με ενημέρωση της Exxon Mobil 4 εβδομάδες. Το κυριότερο μέρος των επιχειρήσεων θα αναλάβουν τα τηλεχειριζόμενα υπερσύγχρονα υποβρύχια ρομπότ, με τα οποία είναι εξοπλισμένα τα ερευνητικά σκάφη.