Η Κίνα έγινε ο Νο2 εισαγωγέας LNG παγκοσμίως το 2017

Η Κίνα έγινε ο Νο2 εισαγωγέας LNG παγκοσμίως το 2017

Η αχανής ασιατική χώρα ξεπέρασε την Νότια Κορέα και μπορεί να ξεπεράσει και την Ιαπωνία έως το 2025

Η Κίνα προσπέρασε τη Νότια Κορέα στις εισαγωγές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) το 2017 και βρίσκεται στην 2η θέση των μεγαλύτερων εισαγωγέων μετά την Ιαπωνία, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Γενική Διοίκηση Τελωνείων της χώρας, μεταδίδει το Bloomberg.

Ειδικότερα, η Κίνα εισήγαγε 38,1 εκατομμύρια τόνους LNG το 2017, έναντι 37,6 εκατομμυρίων τόνων που εισήγαγε η Νότια Κορέα. Το 2016 η Νότια Κορέα εισήγαγε 33,5 εκατομμύρια τόνους έναντι 26,1 εκατομμυρίων τόνων της Κίνας. Η Ιαπωνία που αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα LNG στον κόσμο, είχε εισάγει 72,3 εκατομμύρια τόνους μέχρι το τέλος Νοεμβρίου του 2017, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η αύξηση εισαγωγών της Κίνας υπάγεται στην πολιτική του Προέδρου Xi Jinping για την προστασία της ατμόσφαιρας, αντικαθιστώντας την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από καύση άνθρακα με το φυσικό αέριο. Η αύξηση αυτή ωστόσο, είχε ως αποτέλεσμα την έλλειψη φυσικού αερίου το χειμώνα σε περιοχές της χώρας, όπου οι υποδομές δεν επαρκούν για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, οι πρόσθετες αγορές LNG έχει συμβάλει και στην εκτόξευση των τιμών, οι οποίες υπερδιπλασιάστηκαν από τον Ιούνιο του 2017 στα 11,40 δολάρια ανά εκατομμύριο Btu, σύμφωνα με τη δημοσίευση του World Gas Intelligence. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Bloomberg New Energy Finance, η Κίνα θα μπορούσε να ξεπεράσει την Ιαπωνία ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG παγκοσμίως έως το 2025.