Τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ ανακοίνωσε η Exxon Mobil

Τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ ανακοίνωσε η Exxon Mobil

Ο Αμερικανικός κολοσσός ανακοίνωσε ποσότητα 5-8 τρισ. κ.μ. φυσικού αερίου

Άκρως ικανοποιητικά αξιολογούνται τα αποτελέσματα της γεώτρησης της κοινοπραξίας Εxxon Mobil και Qatar Petroleum στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως ανακοίνωσαν από κοινού ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Αντιπρόεδρος του Αμερικανικού κολοσσού, η ποσότητα που βρέθηκε στο κοίτασμα «Γλαύκος» είναι 5-8 τρισ. κυβικά πόδια. Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν περισσότερες έρευνες για τον ακριβή υπολογισμό της ποσότητας.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη ανακάλυψη μέχρι σήμερα στην Κυπριακή ΑΟΖ και μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως τον τελευταίο χρόνο. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας: «Στη γεώτρηση ανακαλύφθηκε στήλη φυσικού αερίου 133 μέτρων και βάσει της προκαταρκτικής ανάλυσης που έχει διενεργηθεί, εκτιμάται ότι ο ταμιευτήρας είναι άριστης ποιότητας και διαθέτει συνολικές ποσότητες φυσικού αερίου 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf). Προκειμένου δε να εκτιμηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η ποσότητα φυσικού αερίου που περιέχεται στον ταμιευτήρα «Glaucus-1», θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες περαιτέρω εργασίες αξιολόγησης.

Στις δηλώσεις του ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε, ότι τα ευρήματα στο συγκεκριμένο κοίτασμα αποτελούν τη μεγαλύτερη ανακάλυψη στην κυπριακή ΑΟΖ και από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως τα 2 τελευταία χρόνια. «Αυτό» σημείωσε «δείχνει και τη δυνατότητα της ΑΟΖ μας».

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Λακκοτρύπης «θα χρειαστεί να γίνουν περαιτέρω εργασίες αξιολόγησης για να εκτιμηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η ποσότητα φυσικού αερίου». Παράλληλα, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως «τα αποτελέσματα δείχνουν, ότι το κοίτασμα "Γλαύκος" αποτελεί έναν εξαιρετικής ποιότητας ταμιευτήρα».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Exxon Τριστάν Άσπρεϊ δήλωσε «πολύ ενθαρρυμένος» από την ανακάλυψη, σημειώνοντας ότι «όλα τα δεδομένα θα αναλυθούν, για να διαπιστωθεί και η δυνατότητα των πόρων». «Συνεχίζεται», όπως είπε, «η συνεργασία για την ανάλυση των δεδομένων και θα γίνει αξιολόγηση για μελλοντικές εξορύξεις».

Ερωτηθείς για το κατά πόσο δικαιολογείται η δημιουργία τερματικού υγροποίησης, ο Άσπρεϊ σημείωσε, ότι χρειάζονται περισσότερες ποσότητες, όμως υπάρχουν δυνατότητες και για άλλες ανακαλύψεις. Σε δεύτερη ερώτηση για το θέμα, είπε πως με βάση άλλα τερματικά υγροποίησης που υπάρχουν, τυπικά για τη δημιουργία του χρειάζονται από 10 μέχρι 15 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Για το ίδιο θέμα, ο υπουργός Ενέργειας σημείωσε, ότι «η ανακάλυψη στο τεμάχιο 10 αποτελεί μια καλή βάση, αν και θα χρειαστούμε και άλλες ποσότητες ώστε αυτό να πραγματοποιηθεί».

Της γεώτρησης «Glaucus-1» είχαν προηγηθεί οι γεωτρητικές εργασίες στον στόχο «Delphyne-1», οι οποίες διενεργήθηκαν μεταξύ Νοεμβρίου 2018 και Ιανουαρίου 2019 χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί εκμεταλλεύσιμη συγκέντρωση υδρογονανθράκων».