Τι θα ισχύσει με τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και την έκπτωση του 15%

Τι θα ισχύσει με τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και την έκπτωση του 15%

Πηγές του υπουργείου διαβεβαιώνουν για τους λογαριασμούς που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές

Διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ επανέλαβαν ανώτατες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο περιθώριο του συνεδρίου που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Ως προς την έκπτωση του 15% που έχουν σήμερα όσοι πελάτες της ΔΕΗ είναι συνεπείς στην πληρωμή των λογαριασμών του ρεύματος, οι ίδιες πηγές ανέφεραν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι αυτό είναι ζήτημα εμπορικής πολιτικής της επιχείρησης στο οποίο δεν εμπλέκεται το υπουργείο.

Πρόσθεσαν ακόμη ότι η ενδεχόμενη υιοθέτηση ρήτρας ρύπων στα τιμολόγια της ΔΕΗ δεν θα οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές των τιμών της ενέργειας για τους καταναλωτές.

Σημειώνεται ότι και η ίδια η ΔΕΗ υπογραμμίζει πως με την προσθήκη της ρήτρας δεν θα καλύπτεται το σύνολο του επιπλέον κόστους που έχει επωμιστεί από την αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Η πηγή ανέφερε ακόμη ότι η ΔΕΗ δεν έχει πρόβλημα χρηματοδότησης σημειώνοντας ότι η εταιρεία δανείζεται επαρκώς τόσο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων όσο και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Τα μέτρα που εξετάζει η ΔΕΗ για να μην φθάσει η αύξηση στους καταναλωτές

- Η ΔΕΗ θα ενσωματώσει στα τιμολόγια ρήτρα ρύπων ή οριακής τιμής, που θα παρακολουθεί τις διακυμάνσεις του κόστους των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ή της τιμής της ενέργειας που διαμορφώνεται στην ημερήσια αγορά ρεύματος, με πιθανότερη εκδοχή την πρώτη.

- Η αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής αυξάνει αυτόματα τις εισροές στον λογαριασμό χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών και δημιουργεί έτσι προϋποθέσεις για μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, το οποίο πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις προβλέψεις ο λογαριασμός των ΑΠΕ προβλέπεται στο τέλος του 2019 να παρουσιάσει πλεόνασμα ύψους 108 εκατ. ευρώ (αφού αφαιρεθεί προηγουμένως περιθώριο ασφαλείας ύψους 70 εκατ. ευρώ που προβλέπει η νομοθεσία), που σημαίνει ότι υπάρχει επιπλέον περιθώριο για μείωση του ΕΤΜΕΑΡ.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή για την υπογραφή δανειακής σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων, ο επικεφαλής της ΔΕΗ υπογράμμισε εξάλλου ότι υπάρχει καλή συνεργασία με το υπουργείο καθώς και ότι στόχος είναι η συνολική επιβάρυνση των καταναλωτών να είναι σχεδόν μηδενική. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι με την εισαγωγή της ρήτρας η ΔΕΗ δεν πρόκειται να ανακτήσει το σύνολο του επιπλέον κόστους που επωμίζεται από την αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου αλλά μόνο ένα μικρό μέρος του.

Πέρα από την προσθήκη της ρήτρας, από πλευράς ΔΕΗ εξετάζεται και η μείωση του ποσοστού έκπτωσης για τους συνεπείς στις πληρωμές καταναλωτές, που είναι σήμερα 15%.

Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της ΔΕΗ χαρακτήρισε απαραίτητη την προσαρμογή των τιμολογίων για τη βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας της επιχείρησης και την εξασφάλιση καλύτερων όρων δανεισμού από την διεθνή αγορά στο πλαίσιο της έκδοσης που προετοιμάζεται τις προσεχείς εβδομάδες.

4
σχόλια
 1. avatar Αλλο 1€ αν αυξηθει η ΔΕΗ

  πηρα 4 συνδεσεις και πηγα σε αλλο παροχο. Ας δινει μισθους αναλογικους των υπηρεσιων και των προσοντων (οχι 2000 σε εναν αποφοιτο δημοτικου που εισπρατει λογαριασμους) , ας κοψει δωρα ως κουπονια σε σουπερμαρκετ και ειδικα τιμολογια ρευματος σε καθε υπαλληλο. Και οι υπολοιοι ΔΥ δεν παιρνουν δωρα ουτε bonus. Για να μην πω για τους ιδιωτικους τι παιρνουν.

 2. avatar τζιμ

  Οσοι δεν εχουν κοινωνικο τιμολόγιο σημαινει οτι μπορουν να πληρωνουν για αυτους που εχουν.ΝΤΡΟΠΗ???Αν θελει το κρατος να κανει ψηφοθηρια ας πληρωσει το εκάστοτε κηβερνων κομα απο την τσεπη του και ΟΧΙ απο την τσέπη των πολιτών,στην οποία έχει ΧΟΣΕΙ βαθιά το χέρι του.

 3. avatar αντρεας-δυας

  Η λέπρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μας αφανίσει.
  Συνεχίζεται η ευρωπαϊκή λεηλασία στην Ελλάδα.

 4. avatar νικοσ

  το βρωμικο κρατοσ να αφησει ησυχη τη ΔΕΗ να βρει το δρομο τησ

Παρακαλούμε περιμένετε ...