Σε ενεργειακό κόμβο εξελίσσεται η Τουρκία

Σε ενεργειακό κόμβο εξελίσσεται η Τουρκία

Πούτιν και Ερντογάν στην τελετή ολοκλήρωσης της υποθαλάσσιας φάσης του αγωγού στη Μαύρη Θάλασσα

Σημαντικός ενεργειακός κόμβος καθίσταται η Τουρκία αλλά και η ευρύτερη περιοχή χάρη στον αγωγό μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου Turk Stream.

Στη σημασία που αποκτά ο αγωγός φυσικού αερίου «Turk Stream» για την ευρύτερη περιοχή αναφέρθηκαν ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, με την ευκαιρία της τελετής ολοκλήρωσης της υποθαλάσσιας φάσης του αγωγού στη Μαύρη Θάλασσα.


Στη διάρκεια τελετής, που έγινε με μεγάλη επισημότητα στην Κωνσταντινούπολη, οι δύο ηγέτες έδωσαν μαζί την εντολή για την τοποθέτηση του τελευταίου υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού και παρακολούθησαν μέσω βίντεο την τοποθέτηση του τελευταίου σωλήνα στο μήκους 930 χιλιομέτρων τμήμα του αγωγού.

«Ο Turk Stream θα είναι πολύ ευεργετικός για τη χώρα μας και το έθνος μας, αλλά και για τους γείτονές μας και την περιοχή», τόνισε ο Ερντογάν. «Εισερχόμαστε στην τελευταία φάση αυτού του ιστορικού προγράμματος».

Μεταφορά κάθε χρόνο 31,1 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου

Ο αγωγός αερίου, ο οποίος αποτελείται από δύο παράλληλες γραμμές, πρόκειται να επιτρέπει τη μεταφορά κάθε χρόνο περίπου 31,1 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου που αντλείται στη Ρωσία. Πριν ανοίξουν οι βάνες, δεν απομένει πλέον να κατασκευαστεί παρά το χερσαίο τμήμα του που βρίσκεται στην Τουρκία, κάτι που προβλέπεται να γίνει στα τέλη του 2019.

Οι υποδομές αυτές, η κατασκευή των οποίων άρχισε το 2017, θα επιτρέψουν στη Ρωσία να εξάγει το αέριό της προς την Τουρκία, αλλά επίσης προς την Ευρώπη παρακάμπτοντας την Ουκρανία, όπου επικρατεί αστάθεια.

Ο Turk Stream «θα μεταμορφώσει στην Τουρκία σ' έναν σημαντικό (ενεργειακό) κόμβο», δήλωσε ο Πούτιν στη διάρκεια της τελετής που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη προσθέτοντας πως ο αγωγός αερίου θα γίνει ένα από τα σύμβολα της «ενίσχυσης της σύμπραξης» ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Μόσχα.

Το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού, σε βάθος περίπου δύο χιλιομέτρων, συνδέει τη ρωσική πόλη Ανάπα με την τουρκική πόλη Κιγίκιοϊ (Μήδεια). Αυτό το τμήμα του αγωγού αερίου τοποθετήθηκε με τη βοήθεια του Pioneering Spirit, ενός από τα μεγαλύτερα πλοία κατασκευών στον κόσμο, μεγάλο όσο έξι ποδοσφαιρικά γήπεδα.