Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ: “Ο χρόνος τρέχει”

Κίνα και Ρωσία παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, ελπίζοντας πως μέχρι τις 17 Οκτωβρίου θα έχει βρεθεί λύση για την αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα κηρυχθεί και επισήμως στάση πληρωμών, με δυνάμει καταστροφικές συνέπειες.

"Ο χρόνος τρέχει", προειδοποίησε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών της Κίνας Τσου Γκουαντζιάο, ο οποίος κάλεσε επίσης την Ουάσινγκτον να διαφυλάξει τα οικονομικά συμφέροντα της Κίνας. "Ελπίζουμε ότι ως τις 17 Οκτωβρίου οι ΗΠΑ θα λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να ανταποκριθούν στο πάγωμα του ορίου του χρέους, ώστε να αποφύγουν μια στάση πληρωμών και να εγγυηθούν την ασφάλεια των κινεζικών επενδύσεων στις ΗΠΑ", σημείωσε ο ίδιος.

"Όπως είναι αναμενόμενο, η Κίνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις της κατάστασης στις ΗΠΑ", πρόσθεσε ο Τσου, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό η Ουάσινγκτον να διατηρήσει την εμπιστοσύνη που υπάρχει στα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου.

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι κατανοεί την απόφαση του Αμερικανού ομολόγου του. Μπαράκ Ομπάμα, να ακυρώσει το ταξίδι του στην Ασία, σημειώνοντας ότι και εκείνος θα είχε κάνει το ίδιο αν αντιμετώπιζε τις ίδιες εσωτερικές προκλήσεις.

"Βλέπουμε τι συμβαίνει στην εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ και δεν είναι μια εύκολη κατάσταση. Πιστεύω ότι το γεγονός πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν ήρθε εδώ είναι απολύτως αιτιολογημένο", σημείωσε ο Πούτιν μιλώντας στην σύνοδο. "Πιστεύω ότι αν βρισκόμουν στη θέση του, ούτε εγώ θα ερχόμουν. Μάλλον οποιοσδήποτε αρχηγός κράτους θα το έκανε αυτό", πρόσθεσε.