Άσμουσεν: Η Ευρώπη χρειάζεται γρήγορα μια γερμανική κυβέρνηση

Την εκτίμηση ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη, γρήγορα, να σχηματιστεί κυβέρνηση στη Γερμανία, εξέφρασε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Joerg Asmussen, και προέτρεψε τους πολιτικούς ηγέτες της Γερμανίας να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω καθυστερήσεις σε κρίσιμες αποφάσεις για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

"Ο γρήγορος σχηματισμός μιας κυβέρνησης είναι βέβαιο ότι θα είναι χρήσιμος και από ευρωπαϊκή σκοπιά, καθώς υπάρχουν σημαντικές αποφάσεις, που πρέπει να ληφθούν, όπως για την τραπεζική ένωση", δήλωσε στο Reuters.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ΕΚΤ, το όνομα του οποίου έχει ακουστεί για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, ο μηχανισμός εποπτείας των τραπεζών και ο μηχανισμός εκκαθάρισης, πρέπει να εφαρμοστούν παράλληλα, ενώ τόνισε ότι η προσοχή πρέπει να στραφεί πλέον στην ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, OMT,  τόνισε ότι είναι έτοιμο να εφαρμοστεί, εάν κριθεί απαραίτητο.

Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, τόνισε πως προς το παρόν δεν είναι απαραίτητη η χρήση του προγράμματος και πως το μεγαλύτερο πρόβλημα, που αντιμετωπίζει η χώρα, είναι η χαμηλή δυναμική της ανάπτυξης. Για αυτό το λόγο, πρέπει να συνεχιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή.

Για τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία, ο Άσμουσεν επεσήμανε ότι ο άμεσος σχηματισμός κυβέρνησης θα ήταν θετικός για τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη.

"Εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να ανακτήσει επαρκή πρόσβαση στις αγορές μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του έτους, τότε θα χρειαστεί νέα στήριξη της χώρας, όπως συμφωνήθηκε τον προηγούμενο Νοέμβριο", δηλώνει ο Γερμανός τραπεζίτης.