Εγκαταλείπει το ΔΝΤ για να βοηθήσει τη χώρα του

Ένα από τα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ, ο Ιταλός Κάρλο Κοταρέλι, πρόκειται να εγκαταλείψει το διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για να συνεργασθεί με την κυβέρνηση της χώρας του, στην οποία θα διορισθεί ως υπεύθυνος για τις δημόσιες δαπάνες, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Ταμείο.

Διευθυντής του τμήματος ζητημάτων προϋπολογισμού του ΔΝΤ, ο Κοταρέλι διορίσθηκε από την ιταλική κυβέρνηση “επίτροπος για τις δημόσιες δαπάνες” και πρόκειται να εγκαταλείψει τα παρόντα καθήκοντά του στις 22 Οκτωβρίου, τονίζεται στην ανακοίνωση του Ταμείου.

Το πρώην στέλεχος της Τράπεζας της Ιταλίας και του ενεργειακού κολοσσού ΕΝΙ εντάχθηκε το 1988 στο προσωπικό του ΔΝΤ, στο οποίο κατά κύριο ρόλο επέβλεπε τη σύνταξη της ετήσιας έκθεσης για την “επιθεώρηση των προϋπολογισμών”, που περνά από εξονυχιστικό έλεγχο τα χρέη και τα ελλείμματα των 188 κρατών-μελών του Ταμείου.

“Υπό τη διοίκησή του, το τμήμα του διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην παροχή πολύ σημαντικής τεχνικής υποστήριξης στα κράτη μέλη και είναι σημαντικό για τη μισή τεχνική βοήθεια που παρέχει το Ταμείο σε όλον τον κόσμο”, ανέφερε η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η τεχνογνωσία του μάλλον θα φανεί χρήσιμη στην Ιταλία, της οποίας το δημόσιο χρέος, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους, ξεπερνώντας το 130% του ΑΕΠ.