Ο Γιούνκερ σε ρόλο… προστάτη του “φτωχού Νότου”

“Περιφρονητικό” χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα De Tijd, τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται ο πλούσιος Βορράς στις φτωχές χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, υπενθυμίζοντας ότι η έννοια της Ευρώπης είναι συνυφασμένη με την αλληλεγγύη.

Ο Γιούνκερ στη συνέντευξη αυτή παραδέχεται πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δυσκολεύονται να εξηγήσουν την ευρωπαϊκή πολιτική στο λαό τους.

“Ένα χρόνο νωρίτερα, ως πρόεδρος του Eurogroup, κατέβαλα μεγάλες προσπάθειες για να αποτρέψω την έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ. Τότε το σενάριο αυτό εμφανιζόταν αρκετά πιθανό. Την περίοδο εκείνη διάβαζα μόνο για τα λάθη που συνόδευαν την αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης. Ουδέποτε διάβαζα για τα πλεονεκτήματα που παρέχει το ευρώ. Φανταστείτε για ένα δευτερόλεπτο τι θα είχε απογίνει η Ευρώπη π.χ την περίοδο των επιθέσεων στους Δίδυμους Πύργους, εάν δεν υπήρχε το κοινό νόμισμα. Χωρίς το ευρώ θα είχε δημιουργηθεί ένα μονεταριστικό χάος στην Ευρώπη”, υπογραμμίζει.

Αναφερόμενος ειδικά στην Ελλάδα, ο Γιούνκερ σημειώνει: “To ΔΝΤ ζητούσε επιτακτικά λίγο καιρό πριν να είμαστε έτοιμοι για την περίπτωση που η Ελλάδα επρόκειτο να χρειαστεί περισσότερα χρήματα. Το Eurogroup συμφώνησε απόλυτα με αυτή την προσέγγιση. Το να πούμε όμως ήδη από τώρα στους Έλληνες ότι έτσι κι αλλιώς πρόκειται να λάβουν εκ νέου χρήματα, δεν θα είναι το σωστό μήνυμα. To να πούμε - από την άλλη μεριά - στην κοινή γνώμη των χωρών μας ότι δεν πρόκειται να πάει ούτε ένα ευρώ επιπλέον στους Έλληνες, είναι αντιπαραγωγικό. Ως εκ τούτου, πρέπει να μιλήσουμε για το ελληνικό πρόγραμμα μόνον από τη στιγμή που διαθέτουμε όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε”.