Σοκαρισμένοι οι Αμερικανοί από την άτυπη στάση πληρωμών

Η άτυπη στάση πληρωμών του ομοσπονδιακού κράτους των Ηνωμένων Πολιτειών, που όλοι φοβούνταν, είναι πλέον γεγονός. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ προχωρούν σε αυτήν την κίνηση, καθώς το ίδιο είχε συμβεί και το 1995, επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον. Όμως είναι λογικό η εξέλιξη αυτή να προκαλεί ανησυχίες σε πολλούς (αν όχι όλους) τους Αμερικανούς πολίτες.

Αφουγκραζόμενη τις ανησυχίες αυτές, η εφημερίδα Washington Post καλεί στην ηλεκτρονική της έκδοση τους Αμερικανούς να περιγράψουν πώς τους επηρεάζει (ή δεν τους επηρεάζει) η στάση πληρωμών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και αυτοί που υποστηρίζουν ότι η στάση πληρωμών δεν τους επηρεάζει στο ελάχιστο, αναγνωρίζουν πως οι γονείς τους ή κάποιοι στο περιβάλλον τους πλήττονται βαριά από την απόφαση αυτή.

“Αν και η στάση πληρωμών δε με επηρεάζει άμεσα, δείχνει μία πλήρη έλλειψη αξιοπιστίας από τις δύο πλευρές του Κογκρέσου να κυβερνήσουν αποτελεσματικά. Ολόκληρη η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων θα πρέπει να απολυθούν, δυσφημούν την κυβέρνηση”, αναφέρει ένας αναγνώστης.

“Δε θα μπορέσω να πληρώσω τους λογαριασμούς μου αυτό το μήνα, συμπεριλαμβανομένων αυτών του ηλεκτρικού, του αερίου, του τηλεφώνου, του φαγητού, της βενζίνης και άλλων. Αν αυτή η στάση πληρωμών κρατήσει πάρα πολύ, ο σύζυγός μου κι εγώ θα έχουμε σοβαρά προβλήματα. Σύντομα θα πάρω σύνταξη, κι έτσι δεν μπορώ να πάρω δάνεια. Είναι τρομακτικό. Σκέφτομαι να πουλήσω κάποια πράγματα για να επιβιώσω”, δηλώνει μία άλλη αναγνώστρια.

“Η σύζυγός μου κι εγώ είμαστε ομοσπονδιακοί υπάλληλοι. Δεν έχουμε καμία πηγή εισοδήματος μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα”, τονίζει ένας άλλος, ενώ με μία δόση πικρού χιούμορ κάποιος άλλος σχολιάζει: “Περιμένουμε ακόμα να δούμε πόσο απαραίτητοι είμαστε. Τουλάχιστον μπορώ να ξενυχτάω βλέποντας χόκεϊ”.

“Δουλεύω στο πρόγραμμα Head Start. Πότε θα πουν σε όλα αυτά τα παιδιά ότι δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο;”, διερωτάται μία άλλη Αμερικανίδα, ενώ κάποιος από τους “τυχερούς” σημειώνει: “Αν και το κοινό έχει την εντύπωση πως η κυβέρνηση λειτουργεί στο 50%, αυτοί οι υπάλληλοι, όπως εγώ, δουλεύουν χωρίς μισθό. Πείτε αυτό στο λαό”.