Η κρίση στην ευρωζώνη ευνοεί την αγορά ακινήτων

Σε “έκρηξη” των τιμών ακινήτων στη Γερμανία οδηγεί η κρίση στην ευρωζώνη. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα δημοπρασίας ακινήτου 102 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο είχε τιμή εκκίνησης 86.000 ευρώ και τελικά πουλήθηκε στο διπλάσιο.

Σύμφωνα με τους Financial Times η ιδιοκατοίκηση είναι σε χαμηλά επίπεδα, ενώ οι τιμές στο Βερολίνο εμφανίζουν μέση αύξηση 23%, ενώ η εταιρεία συμβούλων ακινήτων Jones Lang LaSalle επισημαίνει ότι από το 2009 μέχρι και σήμερα η αύξηση είναι 37,5%.

Σύμφωνα με ειδικούς της αγοράς σημαντικό ρόλο έχουν παίξει τα χαμηλά επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες, αλλά και το γεγονός ότι όσοι διαθέτουν αποταμιεύσεις επιθυμούν να επενδύσουν σε ακίνητα με την ελπίδα ότι θα έχουν καλύτερες αποδόσεις και μεγαλύτερη ασφάλεια από μετοχές ή ομόλογα.

Ο Markus Schmidt, εταιρείας συμβούλων ακινήτων, λέει ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση από εύπορους ιδιώτες.

Επίσης οι αγοραστές από το εξωτερικό έχουν τροφοδοτήσει την αγορά και συχνά αναζητούν ένα καταφύγιο από την κρίση της ευρωζώνης.

"Υπάρχουν πολλοί αγοραστές με μετρητά που προέρχονται από άλλα μέρη της Ευρώπης," λέει η Anne Riney, του Berlin-Mitte σημειώνοντας ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την Ιταλία, την Ισπανία και τις σκανδιναβικές χώρες. “Οι άνθρωποι φοβούνται να έχουν τα χρήματά τους στην τράπεζα, και η Γερμανία είναι η πιο σταθερή οικονομία στην Ευρώπη" επισημαίνει.