Ο οίκος Fitch απειλεί την Ιταλία με υποβάθμιση

Κάθε άλλο παρά απαρατήρητες περνούν από τους διεθνείς αναλυτές οι εξελίξεις στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας, καθώς η κυβέρνηση Λέτα κρέμεται από μία κλωστή και η κατάρρευσή της, που θα οδηγήσει σε πολιτική αποσταθεροποίηση, είναι πλέον ένα ενδεχόμενο που δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Το ενδεχόμενο αυτό, σύμφωνα με έκθεση του οίκου αξιολόγησης Fitch, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους στόχους του προϋπολογισμού της χώρας, και να οδηγήσει σε υποβάθμιση της Ιταλίας από το “ΒΒΒ+” στο οποίο βρίσκεται σήμερα.

“Η παρατεταμένη αβεβαιότητα για την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική, η μειωμένη εμπιστοσύνη για τη μείωση του λόγου χρέους προς το ΑΕΠ από το 2014 και η αποτυχία συμμόρφωσης με τη συνταγματική απαίτηση για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό είναι πιθανοί παράγοντες για υποβάθμιση από τη βαθμίδα “ΒΒΒ+” με αρνητικό outlook”, αναφέρουν μεταξύ άλλων οι αναλυτές του οίκου Fitch.

Σε μία τέτοια περίπτωση, επισημαίνουν ακόμα οι αναλυτές, θα δοκιμαστεί και η δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να παρέχουν στήριξη μέσω του ειδικού ταμείου της Ευρωζώνης και του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.