Σουλτς: Δεν μπορεί να συνεχίσει η Μέρκελ την ίδια πολιτική

Ο συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών είναι, κατά γενική ομολογία, η πιθανότερη εκδοχή μετά το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γερμανία, καθώς Πράσινοι και Die Linke δε δείχνουν διατεθειμένα να συνεργαστούν με το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ, ενώ τα υψηλά ποσοστά του CDU δεν του δίνουν και την πολυπόθητη (όσο και σπάνια στα γερμανικά χρονικά) αυτοδυναμία.

Ωστόσο, η συνεργασία των δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων της Γερμανίας δε θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητη, πόσω μάλλον αν η Μέρκελ και το επιτελείο της επιμείνουν στη συνέχιση της ίδιας πολιτικής αντιμετώπισης της κρίσης του ευρώ. Αυτό έσπευσε να επισημάνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και από τα πιο επιφανή στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

“Η Μέρκελ δε θα μπορέσει να συνεχίσει αυτές τις πολιτικές έτσι απλά, μαζί με το SPD”, υπογράμμισε ο Σουλτς, καλώντας την καγκελάριο να λάβει σοβαρά υπ' όψιν τα κοινωνικά προβλήματα, και κυρίως την ανεργία.

Όμως και ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δε δείχνει σίγουρος για την επίτευξη ενός “μεγάλου συνασπισμού”. “Δεν υπάρχει αυτοματισμός”, σχολίασε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Γκάμπριελ, και ανακοίνωσε πως το κόμμα θα αποφασίσει την ερχόμενη Παρασκευή σε σύσκεψη αν θα προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους Χριστιανοδημοκράτες για σχηματισμό κυβέρνησης.

Φαίνεται λοιπόν πως οι Σοσιαλδημοκράτες... ψήνουν το ψάρι στα χείλη της καγκελαρίου Μέρκελ, καθώς ξέρουν καλά πως οι Χριστιανοδημοκράτες χρειάζονται τη βοήθειά τους για να σχηματίσουν κυβέρνηση, και το κόμμα του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δε δείχνει διατεθειμένο να παράσχει τη στήριξή του στη νέα κυβέρνηση Μέρκελ έτσι εύκολα...