Σε ιδιωτικά χέρια τα Καλάσνικοφ

Σε χέρια επενδυτών περνάει το 49% της κρατικής εταιρίας που κατασκευάζει τα Καλάσνικοφ αντί 78 εκατ. δολαρίων.

Η εταιρεία, η Izhevsk Machine Works, κατασκευάζει τα AK-47, τα πιο διαδεδομένα όπλα του κόσμου. Και παρά τα χρόνια της βαθιάς οικονομικής κρίσης, η εταιρεία θεωρείται το στολίδι της στρατιωτικής βιομηχανίας της Ρωσίας.

Η Izhevsk επέστρεψε στην κερδοφορία τα τελευταία χρόνια σε μεγάλο βαθμό λόγω των ισχυρών πωλήσεων στις ΗΠΑ.

Η ρωσική κυβέρνηση βρισκόταν σε αναζήτηση επενδυτών ώστε να μοιραστεί το βάρος του εκσυγχρονισμού των μονάδων παραγωγής επιζητώντας συγχώνευση της με άλλους μικρότερους κατασκευαστές όπλων στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναθεώρησης των στρατιωτικών επιχειρήσεων, που αποτελεί ένα σημαντικό τομέα της ρωσικής οικονομίας.

Στη συμφωνία που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, οι δύο ρώσοι επενδυτές αγοράζουν το 49% της εταιρίας και τεσσάρων σχετικών επιχειρήσεων που κατασκευάζουν πιστόλια, κάλυκες και εργαλειομηχανές για τη βιομηχανία όπλων, έναντι 2,5 δισ. ρουβλίων (78 εκατ. δολάρια).

Οι επενδυτές είναι ο Aleksei Krivoruchko, που κατέχει μερίδιο των προαστιακών τρένων που συνδέουν τη Μόσχα με τα αεροδρόμια της, και ο Αντρέι Bokarev, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία στην εξόρυξη άνθρακα στη Σιβηρία.