Spiegel: Ιδού η λύση για το Ελληνικό χρέος!

Τη λύση της έκδοσης ομολόγου zero coupon, δηλαδή “ένα ομόλογο που ουσιαστικά δεν πρέπει να επιστραφεί ποτέ, και με αυτό δεν μπορεί κανείς να κερδίσει από τόκους”, προβλέπει ο γνωστός Γερμανός δημοσιογράφος Βόλφγκανγκ Μίνχαου ότι θα προτιμήσει η γερμανική κυβέρνηση μετά τις εκλογές, αντί ενός “κουρέματος” ελληνικού χρέους.

Γιατί όμως να προτιμήσουν οι Γερμανοί μία μέθοδο που “με οικονομικούς όρους είναι το ίδιο με μία πλήρη παραίτηση από τις απαιτήσεις” των δανειστών;

“Ένα κούρεμα θα ήταν για την καγκελάριο μία παραδοχή που η ίδια δεν ήθελε ποτέ να κάνει: Ότι η κρίση θα κοστίσει πιθανόν περισσότερα χρήματα”, σχολιάζει ο Μίνχαου σε άρθρο του στη γερμανική Der Spiegel, και εξηγεί ότι η μέθοδος του zero coupοn bond έχει το πλεονέκτημα ότι ο γερμανικός λαός δεν μπορεί να καταλάβει τις απώλειες που υφίσταται, λόγω της πολυπλοκότητάς του.

Φέρνει μάλιστα ένα παράδειγμα για το πώς λειτουργεί το zero coupon bond, δείχνοντας ότι οι απώλειες για τους δανειστές ξεκινούν αρχικά με αργούς ρυθμούς, όμως από ένα σημείο και μετά προσεγγίζουν το 100%

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Μίνχαου, η πρακτική αυτή είναι “όχι μόνο αντιδημοκρατική, αλλά και οικονομικά προβληματική”. Είναι ουσιαστικά ένα “κρυφό” κούρεμα, με το οποίο οι φορολογούμενοι των δανειστών της Ελλάδας θα υποστούν απώλειες, χωρίς να το συνειδητοποιήσουν. Αντί για ένα “διαφανές” κούρεμα, θα επιλεγεί ένα “αδιαφανές” ομόλογο zero coupon, υποστηρίζει.

Μάλιστα, η τακτική αυτή έχει περισσότερα μειονεκτήματα σε σχέση με ένα καθαρό “κούρεμα” χρέους: Εκτός του ότι δεν είναι διαφανής, κρατάει περισσότερο, ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ δε μειώνεται τόσο γρήγορα όσο θα έπρεπε, καθώς ονομαστικά το χρέος παραμένει χρέος, ενώ δε λειτουργεί για χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία και δεν είναι αποδεκτό από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Και ποιος ωφελείται από όλα αυτά; Σύμφωνα με τον Γερμανό δημοσιογράφο, οι πολιτικοί που θέλουν να συνεχίσουν την πολιτική τους σταδιοδρομία, οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες που θέλουν να προστατεύσουν τις επενδύσεις τους στη νότια Ευρώπη, και φυσικά οι κερδοσκόποι που πάντα σπεύδουν να εκμεταλλευτούν κάθε αβεβαιότητα.

Και τα θύματα; “Τα θύματα είναι οι άνεργοι στη νότια Ευρώπη και οι φορολογούμενοι στη βόρεια – με άλλα λόγια, εσείς, αγαπητή αναγνώστρια, αγαπητέ αναγνώστη”.