Αλλαγή του στόχου για το έλλειμμα θα ζητήσει η Πορτογαλία

Μπορεί η Πορτογαλία να επέστρεψε (απρόσμενα) σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μετά από χρόνια ύφεσης, όμως αυτό δε σημαίνει ότι τα προβλήματά της λύθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη.

Η κυβέρνηση της χώρας αναμένεται να διεκδικήσει από την τρόικα την αύξηση του στόχου για το έλλειμμα το 2014, από το 4% στο 4,5%, καθώς ένας τέτοιος στόχος “θα ήταν πιο ταιριαστός”, όπως δήλωσε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Πάουλο Πόρτας, που πρόσθεσε πως "δεν είναι μυστικό" ότι υπάρχουν αποκλίσεις ανάμεσα στην τρόικα και την κυβέρνηση όσον αφορά στους στόχους.

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο ωστόσο είπε από την πλευρά του ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει οριστική απόφαση όσον αφορά το θέμα αυτό.

Ο Πόρτας απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει μια δεύτερη δανειακή σύμβαση, ενώ υπογράμμισε ότι η Πορτογαλία ενδέχεται να λάβει μόνο "προληπτικές" εγγυήσεις πιστώσεων ώστε να διευκολυνθεί η επάνοδός της στις διεθνείς αγορές δανεισμού όταν ολοκληρωθεί η τρέχουσα δανειακή σύμβαση, στα μέσα του 2014, κατά το υπόδειγμα όσων εξετάζονται για την περίπτωση της Ιρλανδίας.

Ο στόχος της Πορτογαλίας για το έλλειμμα επρόκειτο να συζητηθεί κατά την επόμενη αποστολή αξιολόγησης που θα κάνει κλιμάκιο της τρόικας από την ερχόμενη εβδομάδα.