Ένα… πριγκιπάτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Έτοιμο για διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται το πριγκιπάτο του Μονακό, με τους Μονεγάσκους ωστόσο να μην είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν τις ιδιαιτερότητές τους για να ενταχθούν στην ΕΕ.

Οι διαπραγματεύσεις, που είναι πιθανό να ξεκινήσουν στις αρχές του 2014, θα αφορούν κυρίως στη συνεργασία ανάμεσα στις φορολογικές αρχές και στις ανταλλαγές πληροφοριών, ένα θέμα ευαίσθητο για το Μονακό, όπως και για τα άλλα μικρά ευρωπαϊκά κράτη όπου η φορολογία είναι ευνοϊκή.

"Επιθυμούμε, για την ανάπτυξη της οικονομίας μας, να εμβαθύνουμε τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση", δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Μονακό, Μισέλ Ροζέ, σε δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψής του στις Βρυξέλλες. "Δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο μιας ολοκλήρωσης στην ΕΕ ούτε καν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. Η υπογραφή μιας ιδιαίτερης συμφωνίας σύμπραξης με την ΕΕ είναι το σενάριο που προτιμάμε", διευκρίνισε ο Ροζέ.

Ήδη, τους τελευταίους μήνες έχουν αρχίσει προπαρασκευαστικές συζητήσεις της Κομισιόν όχι μόνο με το Μονακό, αλλά και με δύο ακόμα ευρωπαϊκά "μικροκράτη" που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση, την Ανδόρα και το Σαν Μαρίνο.

"Η συζήτηση δεν μπορεί να γίνει με τίμημα τη θυσία των ιδιαιτεροτήτων του Μονακό", προειδοποίησε ο Ροζέ επικαλούμενος την αρχή της ελευθερίας της εγκατάστασης μέσα στο πριγκιπάτο.

Παράλληλα, το Μονακό ξεκίνησε αυτό το μήνα μια επικοινωνιακή εκστρατεία στις Βρυξέλλες για να προωθήσει "την ιδιαιτερότητά του στην Ευρώπη".

“Έχουμε περισσότερες θέσεις εργασίας απ' ό,τι κατοίκους —50.000 για 37.000— και η καθαρή δημιουργία θέσεων εργασίας φτάνει τις 1.000 το μήνα", υπογράμμισε ο Ζιλ Τονελί, ο πρεσβευτής του Μονακό στις Βρυξέλλες.