Μοσκοβισί: Η Γαλλία θα μειώσει το έλλειμμα χωρίς επιμήκυνση

Σε μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος χωρίς εργαλεία σαν αυτά που συνιστά το ΔΝΤ θα προχωρήσει η Γαλλία, όπως διαμήνυσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Πιέρ Μοσκοβισί.

Μιλώντας στην κοινή ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που διεξάγεται στο Τόκιο, ο Γάλλος υπουργός τόνισε ότι "τίποτε εξ όσων η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Λαγκάρντ μας λέει δεν θα μας κάνει να αποκλίνουμε από τις ειλημμένες κυβερνητικές μας δεσμεύσεις. Θέλουμε να μειώσουμε το δημόσιο χρέος, που είναι η μείζων προϋπόθεση για την αυριανή ανάπτυξη (και) την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας".

Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι θα συναινούσε να δοθούν στην Ελλάδα δύο επιπλέον έτη, για να επιτύχει την εξυγίανση των δημοσιονομικών της και υπογράμμισε ότι "αυτή η ρύθμιση μπορεί να μην αφορά μόνον την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία".

"Εμείς", είπε ο Μοσκοβισί. "δεν ζητούμε επιμήκυνση και θα φέρουμε μέσα στο 2013 την αναλογία δημόσιου πρωτογενούς ελλείμματος προς ΑΕΠ στο 3%", όπως ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

"Κατανοώ ότι μπορεί να δοθεί παράταση στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, όμως η Γαλλία είναι η πέμπτη σε μέγεθος οικονομία παγκοσμίως. . . αξιολογείται καλά στις αγορές σήμερα και η πολιτική της είναι να τιμά την υπογραφή της", συμπλήρωσε.