New York Times: “Δώρο” στη νότια Ευρώπη η κρίση στη Μέση Ανατολή

“Μία εναλλακτική χρηματοπιστωτική διάσωση”. Με αυτόν τον τρόπο χαρακτηρίζει την αύξηση του τουρισμού στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου που πλήττονται από την κρίση η εφημερίδα New York Times σε άρθρο της με τίτλο “Οι τουρίστες που φοβούνται την αναταραχή στη Μέση Ανατολή είναι δώρο για τη νότια Ευρώπη”.

Στο άρθρο επισημαίνεται ότι Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία δρέπουν τους καρπούς της αύξησης των τουριστών, ελπίζοντας πως η αυξητική τάση θα συνεχιστεί και μετά το τέλος του καλοκαιριού.

Ειδικά στην περίπτωση της Ισπανίας, ο αριθμός των τουριστών για το 2013 αναμένεται να ξεπεράσει τα 60 εκατομμύρια, ξεπερνώντας το ρεκόρ προσέλευσης τουριστών του 2007 (59,2 εκατ. επισκέπτες).

Όσο για την Ελλάδα, ο Γερμανός ειδικός Γίργκεν Ρίνγκμπεκ επισημαίνει ότι φέτος οι τιμές των ξενοδοχείων έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 10% σε σχέση με το 2012, κάνοντας λόγο για επιθετική τιμολογιακή πολιτική από την πλευρά των πρακτόρων, με τον αριθμό των τουριστών να οδεύει προς τα 17 εκατομμύρια, σε σχέση με τα 15,5 εκατομμύρια τουριστών του 2012. Επιπλέον, η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι τα έσοδα από τον τουρισμό έχουν αυξηθεί κατά 18% στο πρώτο μισό του 2013.

“Παρόλο που η Ελλάδα εξακολουθεί να παρουσιάζει οικονομικά προβλήματα και αναμένεται σύντομα να χρειαστεί επιπλέον διεθνή βοήθεια, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο Κοινοβούλιο ότι η Αθήνα βρίσκεται εντός του στόχου της για το ΑΕΠ, κυρίως χάρη στον τουρισμό της”, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Όμως και στην Πορτογαλία, όπως τονίζεται, τα έσοδα από τον τουρισμό κατά το πρώτο μισό του 2013 εμφανίζονται αυξημένα κατά 8,2%, ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης εισροής επισκεπτών από τη βόρεια Ευρώπη και τη Ρωσία.