Ανοιχτά μέτωπα Λαγκάρντ με Κομισιόν και Γερμανία

Στη δημόσια πλέον κόντρα της Κριστίν Λαγκάρντ με τους Ευρωπαίους και με φόντο την Ελλάδα αλλά και τη συνταγή της λιτότητας αναφέρονται διεθνή media.

Όπως γράφει το CNN την ώρα που εκατομμύρια Ευρωπαίοι νιώθουν στο πετσί τους τα μέτρα λιτότητας, το ΔΝΤ και το αφεντικό του, η Κριστίν Λαγκάρντ ζητάνε να μπει ένα τέλος σε αυτή τη συνταγή.

Ωστόσο φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι κινούνται σε διαφορετική γραμμή. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική από τη μείωση του χρέους στις ευρωπαϊκές χώρες, μία ημέρα αφότου η επικεφαλής του ΔΝΤ ζήτησε να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος.

Η κόντρα όμως δεν περιορίζεται σε αυτά. Νέο πεδίο αντιπαράθεσης είναι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ, καθώς ο Όλι Ρεν, θεωρεί ότι όσα αναφέρονται σε εκθέσεις του ΔΝΤ μπορεί να... αμφισβητηθούν.

Η νέα διαμάχη ξεκίνησε τη Δευτέρα, όταν το ΔΝΤ εκτίμησε ότι οι συγκεκριμένοι στόχοι μείωσης του χρέους, το οποίο στηρίζουν τα περισσότερα από τα προγράμματα λιτότητας, έχουν πολύ βαθιά επίδραση στην ύφεση.
Σε έκθεση του το ΔΝΤ λέει ότι μέτρα που έχουν επίδραση κατά μία ποσοστιαία μονάδα στα δημόσια οικονομικά,  οδηγούν σε μείωση της οικονομικής ανάπτυξης μεταξύ 0,9% και 1,7%. Αυτό είναι έως και τρεις φορές μεγαλύτερο από τα τρέχοντα οικονομικά μοντέλα

"Τα ευρήματα μπορεί να αμφισβητηθεί και ανυπομονώ να να συζητήσουμε για το θέμα αυτό”, είπε ο Όλι Ρεν ασκώντας κριτική στο ΔΝΤ.