Der Spiegel: Η Μέρκελ ανοίγει μια κερκόπορτα για την Ελλάδα

Η Άνγκελα Μέρκελ προειδοποιεί κατά ενός μελλοντικού “κουρέματος” χρέους για την Ελλάδα. Όμως δεν το κάνει τόσο κατηγορηματικά όσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που το αποκλείει χωρίς συζήτηση, αφήνοντας, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ανοιχτή μία “κερκόπορτα” για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Όπως υπενθυμίζει σε δημοσίευμά του το περιοδικό, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είχαν δεσμευτεί μετά το “κούρεμα” του Φεβρουαρίου του 2012 ότι επρόκειτο για “εντελώς μοναδική” απόφαση, που δε θα επαναλαμβανόταν ποτέ ξανά. Ωστόσο, σε συνέντευξή της στο περιοδικό Focus, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε: “Το 2014, όπως έχει αποφασιστεί, θα επανεξεταστεί το θέμα του πώς εξελίσσεται το χρέος και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα”. Μέχρι τότε, η χώρα “έχει πολλά να κάνει” και πρέπει “να συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις της”. Αυτές οι δηλώσεις, υποστηρίζει το Spiegel, αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και αυτό του “κουρέματος”.

“Ήδη η συζήτηση για ένα “κούρεμα” χρέους ενέχει τον κίνδυνο να ανέβουν και πάλι τα επιτόκια για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν την οικονομική κρίση. Οι πιστωτές θα μπορούσαν τελικά να φοβούνται ότι θα χάσουν ένα μέρος των χρημάτων τους και να απαιτήσουν ένα αντίστοιχο ασφάλιστρο κινδύνου”, επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό, τονίζοντας τους κινδύνους ενός “κουρέματος”, που άλλωστε και η ίδια η Μέρκελ έχει αναδείξει, κάνοντας λόγο για “ντόμινο αβεβαιότητας”.

Εξάλλου, ένα “κούρεμα” χρέους αυτή τη φορά δε θα έπληττε τους ιδιώτες, αλλά τα κράτη της Ευρωζώνης, που είναι αυτοί τη στιγμή οι κύριοι πιστωτές της Ελλάδας. Τι θα σήμαινε αυτό; “Θα μπορούσαν, για πρώτη φορά στην ευρωκρίση, να χαθούν ανεπανόρθωτα δισεκατομμύρια ευρώ που πλήρωσαν οι φορολογούμενοι”. Και αυτό είναι που καθιστά τη σχετική συζήτηση τόσο “εκρηκτική”.

Σύμφωνα με το Spiegel, πρέπει να αναζητηθεί μία συμβιβαστική λύση για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, δηλαδή να μη γίνει “κούρεμα” χρέους, αλλά να επιμηκυνθεί η περίοδος αποπληρωμής των δανείων από τα πακέτα στήριξης ή να μειωθούν σημαντικά οι πληρωμές τόκων. Έτσι, θα διατηρηθεί η πίεση προς την Αθήνα για μεταρρυθμίσεις, επισημαίνει το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού.