Παγκόσμιες διαστάσεις επιδημίας λαμβάνει η ανεργία

Ο κόσμος έχει τριάντα εκατομμύρια περισσότερους άνεργους απ' όσους είχε πριν αρχίσει η κρίση, πριν από τέσσερα χρόνια, δηλώνει ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), Γκάι Ράιντερ, σε ομιλία που θα εκφωνήσει ενώπιον του ΔΝΤ και η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στο Τόκιο.

Περίπου "75 εκατομμύρια από τους περισσότερους από 200 εκατομμύρια ανέργους είναι νέοι άνθρωποι κάτω των 25 ετών", πρόσθεσε ο Ράιντερ στην ομιλία αυτή την οποία θα εκφωνήσει αύριο Σάββατο ενώπιον του Διεθνούς Νομισματικού και Χρηματοπιστωτικού Συμβουλίου, οργάνου αρμόδιου για τον καθορισμό των μεγάλων πολιτικών προσανατολισμών του ΔΝΤ. Το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα πραγματοποιούν αυτή την εβδομάδα στο Τόκιο την επίσημη σύνοδό τους.

Απ' αυτούς που έχουν την τύχη να έχουν μια απασχόληση, 900 εκατομμύρια "δεν μπορούν να κερδίσουν αρκετά ώστε να βρίσκονται πάνω από το όριο της φτώχειας των δύο δολαρίων την ημέρα", αναφέρει ακόμη ο Ράιντερ, για τον οποίο είναι καιρός για ένα διάλειμμα στις πολιτικές λιτότητας. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν είχαν διατηρηθεί οι τάσεις μείωσης της φτώχειας που παρατηρούνταν πριν από την κρίση, θα υπήρχαν σήμερα 55 εκατομμύρια φτωχοί λιγότεροι στον κόσμο, σύμφωνα με τον Ράιντερ.

"Οι ζημιές που προκλήθηκαν από τα μέτρα λιτότητας ήταν πιο βαθιές απ' ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί", προσθέτει ο γενικός διευθυντής του ILO στην ομιλία αυτή. "Υπό τις συνθήκες αυτές, επείγει τώρα να επανεξετάσουμε τα χρονοδιαγράμματα που έχουν γίνει για να επιστρέψουμε στη δημοσιονομική ισορροπία", εκτιμά επίσης ο Ράιντερ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...