Υποβάθμιση τεσσάρων πορτογαλικών τραπεζών από τη Fitch

Στην υποβάθμιση τεσσάρων από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Πορτογαλίας προχώρησε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Fitch, μετά την έγκριση από την κυβέρνηση του προϋπολογισμού λιτότητας, που χαρακτηρίστηκε ο πιο σκληρός των τελευταίων δεκαετιών.

Έτσι, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο οι τράπεζες με αρνητική προοπτική είναι οι κρατικές Caixa Geral de Deposit(CGD), Banco Comercial Português (BCP) Banco Português de Inversiones (BPI) και η Santander-Trotta.

Η Fitch στο σκεπτικό της υποβάθμισης αυτής αναφέρει πως οι τράπεζες ναι μεν επιτέλεσαν σημαντικές προόδους σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίησή τους και τη λιανική χρηματοδότησή τους, αλλά ενδέχεται να πληγούν από την διαιωνιζόμενη ύφεση και από περαιτέρω υποβάθμιση του αξιόχρεου της Πορτογαλίας.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2013 και τις διορθώσεις σε αυτόν του τρέχοντος έτους, που αποβλέπουν στην ικανοποίηση των απαιτήσεων της ΕΕ και του ΔΝΤ που προβλέπονται στο Μνημόνιο του 2011 για τον δανεισμό της χώρας με 78 δισεκ. ευρώ.