Telegraph: Η Ελλάδα εξελίσσεται σε νέο Κόσοβο

“Η Ελλάδα εξελίσσεται σε νέο Κόσοβο καθώς η ανεργία στους νέους φτάνει το 65%”, είναι ο τίτλος άρθρου που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα Telegraph, στο οποίο ο αρθρογράφος Αμπρόουζ Έβανς-Πρίτσαρντ σχολιάζει τα τελευταία στοιχεία για την ανεργία στην Ελλάδα.

Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, το ποσοστό του 27,6% της ανεργίας τον Μάιο είναι πιθανό να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, “καθώς η Αθήνα απομακρύνει 15.000 δημοσίους υπαλλήλους μέχρι το τέλος του μήνα για να συμμορφωθεί στις απαιτήσεις της τρόικας”.

“Η μανιώδης προσπάθεια να διατηρηθεί η Ελλάδα στην Ευρωζώνη κάτω από συνθήκες που δεν είναι βιώσιμες μετατρέπει τη χώρα σε ένα είδος Κοσόβου, ένα ευρωπαϊκό προτεκτοράτο που παράγει σχεδόν αποκλειστικά υπεράριθμα εργατικά χέρια”, δηλώνει ο οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης, που παρατηρεί: “Τίποτα τόσο καταστροφικό δεν έχει δει ποτέ η χώρα μου στο παρελθόν. Το ηθικό των Ελλήνων έχει σπάσει. Έχουν σταματήσει να διαμαρτύρονται και γλείφουν τις πληγές τους στη χώρα τους ή την εγκαταλείπουν”.

Ο Έβανς-Πρίτσαρντ κάνει αναφορά στα στοιχεία του ΙΟΒΕ, με βάση τα οποία η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 5% το 2013, αλλά και στις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, που κάνουν λόγο για ύφεση 0,6% το 2013 και ανάπτυξη 0,9% το 2014, ποσοστά πολύ μικρά για να αντιμετωπιστεί η ανεργία, όπως παρατηρεί.

Εξάλλου, σημειώνει καταλήγοντας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ της χώρας θα φτάσει το 176% φέτος και έχει προειδοποιήσει τους δανειστές της Ευρωζώνης ότι θα πρέπει να παράσχουν ουσιαστική ανακούφιση χρέους για να επαναφέρουν τη χώρα σε βιώσιμο μονοπάτι.