Το ΔΝΤ ζητά μεταρρυθμίσεις στη γαλλική οικονομία

Περισσότερες μεταρρυθμίσεις προτείνει στη Γαλλία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προβλέποντας υψηλότερη ανεργία και μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα, και διατηρώντας αμετάβλητη την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη το 2013 στο -0,2%, παρά τα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας.

Η ανάπτυξη, σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα φτάσει στη Γαλλία το 2014, με ρυθμό 0,8%. Θα πρόκειται για μια "κυκλικού χαρακτήρα" ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, αλλά η ανάπτυξη αυτή περιορίζεται προς το παρόν επειδή εμμένουν "οι ακαμψίες στις αγορές εργασίας και αγαθών, που αντανακλώνται στην μείωση της ανταγωνιστικότητας των γαλλικών εξαγωγών".

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η Γαλλία το 2013 θα εμφανίσει δημοσιονομικό έλλειμμα 3,9% του ΑΕΠ, από 4,8% το 2012. Η γαλλική κυβέρνηση επισήμως προβλέπει ένα έλλειμμα 3,7%, αν και ο υπουργός Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί αναγνώρισε την περασμένη εβδομάδα ότι αυτό ενδέχεται να αποδειχθεί "ελαφρώς υψηλότερο".

Επιπλέον, αν και η κυβέρνηση Ολάντ προβλέπει ότι η Γαλλία θα επανέλθει σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2016, το ΔΝΤ δε συμφωνεί, προβλέποντας ότι αυτό δεν θα συμβεί πριν από το 2017, ενώ για την ανεργία η κυβέρνηση βασίζεται σε μια αναστροφή της κατάστασης της ανεργίας ως τα τέλη του έτους χάρη στις επιχορηγούμενες από το κράτος θέσεις εργασίας, αλλά το ΔΝΤ εμφανίζεται πολύ λιγότερο αισιόδοξο και προβλέπει ότι η ανεργία θα αυξηθεί στο 11,2% φέτος, από 10,2% το 2012.

Για το ΔΝΤ πρέπει "η γαλλική ανταγωνιστικότητα να βελτιωθεί", "πρέπει να μεταρρυθμιστούν οι συντάξεις χωρίς όμως αύξηση εισφορών", "πρέπει οι αγορές αγαθών και υπηρεσιών να γίνουν ανταγωνιστικότερες", ενώ "η μεταρρύθμιση στην γαλλική αγορά της εργασίας πρέπει να είναι βαθύτερη".

"Υπάρχουν ενδείξεις ότι η γαλλική οικονομία ανακάμπτει, αλλά χρειάζεται μια πιο σθεναρή και διαρκής τόνωση των επενδύσεων και της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης για να μειωθεί η ανεργία", επεσήμανε ο διεθνής χρηματοοικονομικός θεσμός.

Ακόμα, το ΔΝΤ κάλεσε τη γαλλική κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να μειώσει τις δαπάνες της αυτοδιοίκησης και να προχωρήσει σε βαθύτερη μεταρρύθμιση των δαπανών για κοινωνικά προγράμματα.