Σπάσιμο της Τράπεζας Κύπρου σε Εμπορική και Κτηματική

Στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει με την κυπριακή κυβέρνηση η τρόικα, στο πλαίσιο της αξιολόγησης του κυπριακού μνημονίου, θα είναι τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά ζητήματα.

Στο σκέλος της δημοσιονομικής εξυγίανσης υπάρχει αισιοδοξία ότι η Λευκωσία βρίσκεται εντός πλαισίου και δεν θα προκύψουν ουσιαστικά προβλήματα.

Ισχυρό ατού για την κυπριακή κυβέρνηση αποτελούν οι αυστηροί δημοσιονομικοί σχεδιασμοί, οι οποίοι έχουν γίνει και για το 2014.

Εκκρεμούν ζητήματα, όπως η αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού, οι ιδιωτικοποιήσεις, η επιδοματική πολιτική, ο εκσυγχρονισμός και η μεταρρύθμιση των δημοσίων υπηρεσιών.

Στο μεταξύ, το σχέδιο για διαχωρισμό της Τράπεζας Κύπρου σε Εμπορική και Κτηματική Τράπεζα, φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Κτηματική Τράπεζα θα μεταφερθούν, τόσο τα εξυπηρετούμενα, όσο και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης, τα οποία αποτελούν και το μεγαλύτερο κομμάτι του δανειακού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας Κύπρου.

Ωστόσο, η πρόταση προκάλεσε αντιδράσεις από τον ΔΗΣΥ και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου, ανέφερε στον ΑΝΤ-1 Κύπρου ότι αυτά τα οποία ακούγονται για διαχωρισμό της Τράπεζας Κύπρου σε εμπορική και σε τράπεζα ακινήτων, προκαλούν μεγάλο προβληματισμό στην παράταξη του.

"Η ιδέα", είπε, "να σπάσει η Τράπεζα Κύπρου στα δύο εγείρει τεράστια ερωτήματα και όταν σήμερα λέμε Τράπεζα Κύπρου εννοούμε ολόκληρο σχεδόν το τραπεζικό σύστημα".

"Ο λαός δεν θα ανεχθεί να του ξεπουλήσουν περιουσίες και θα πρέπει να αντιδράσει", είπε ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, χαρακτηρίζοντας "ανοσιουργήματα" τις σχετικές προτάσεις που έθεσε στο τραπέζι η Κεντρική Τράπεζα.

Υποστήριξε ότι πίσω από τις προθέσεις των πιστωτών κρύβονται μεθοδεύσεις και σχεδιασμοί, κατά την έκφραση του, για να αρχίσει η εκποίηση ακινήτων δανειζομένων που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Αναφορικά με την Ελληνική Τράπεζα έχουν ήδη αρχίσει οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης με την ηγεσία του Συγκροτήματος να προχωρεί στην έκδοση δικαιωμάτων προτίμησης.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες της Τράπεζας ανέρχονται στα 294 εκατομμύρια ευρώ και η ανακεφαλαιοποίηση, πρέπει να γίνει με ενέργειες εκ των έσω, καθώς δεν θα παραχωρηθεί βοήθεια από το πρόγραμμα στήριξης , ούτε και θα γίνει κούρεμα καταθέσεων.