“Η έναρξη λειτουργίας του ΕΜΣ συνιστά ένα ιστορικό βήμα”

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, το μόνιμο χρηματοπιστωτικό τείχος ασφαλείας της ευρωζώνης, τέθηκε σήμερα σε ισχύ, μετά την πρώτη συνεδρίαση του συμβουλίου των διοικητών του, στο οποίο μετέχουν όλοι οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ, στο Λουξεμβούργο.

"Η έναρξη λειτουργίας του ΕΜΣ συνιστά ένα ιστορικό βήμα για την οικοδόμηση της νομισματικής Ένωσης. Η ευρωζώνη διαθέτει πλέον ένα μόνιμο και αποτελεσματικό τείχος ασφαλείας", δήλωσε ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

"Ο ΕΜΣ δεν είναι ένα απομονωμένο όργανο, εντάσσεται σε ένα σύνολο για τη μεταρρύθμιση της διακυβέρνησης στην ευρωζώνη", είπε ο Γιούνκερ, ο οποίος προεδρεύει στο συμβούλιο διοικητών του Μηχανισμού.

Ο ΕΜΣ θα πάρει τη θέση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), η λειτουργία του οποίου θα συνεχιστεί μέχρι τον επόμενο Ιούνιο.

"Η παλέτα των εργαλείων του ΕΜΣ είναι η ίδια με αυτήν του ΕΤΧΣ, με προγράμματα για τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, δυνατότητα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και λοιπά", είπε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του Μηχανισμού, ο Γερμανός Κλάους Ρέγκλινγκ.