Κύπρος: Δε μας υποβάθμισε η Moody’s

Δεν συνιστά υποβάθμιση για την κυπριακή Δημοκρατία η ανακοίνωση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's σχετικά με την πρόσφατη ανταλλαγή χρεογράφων, αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα.

"Με την ανακοίνωσή του ο Οίκος Moody's επισηµαίνει ότι η πρόσφατη ανταλλαγή χρεογράφων της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, η οποία περιλαµβάνεται στις δεσµεύσεις της έναντι των διεθνών εταίρων της, θεωρείται ως δυσµενής συναλλαγή και ως εκ τούτου αποτελεί – σύµφωνα µε τη µεθοδολογία του Οίκου – αθέτηση υποχρεώσεων. Εντούτοις, ο Οίκος δεν υποβαθµίζει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, η οποία παραµένει στη βαθµίδα Caa3", σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, "ο εν λόγω Οίκος, σε αντίθεση µε τους άλλους Οίκους Αξιολόγησης, δεν χρησιµοποιεί διαβάθµιση επιλεκτικής αθέτησης υποχρεώσεων. Στα πλαίσια αυτά, η διαβάθµιση του Οίκου Moody's που αντιστοιχεί στην αθέτηση υποχρεώσεων είναι το "C", που αντιστοιχεί στη διαβάθµιση "D" των άλλων δύο µεγάλων Οίκων Αξιολόγησης".

Και καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών:

"Είναι σηµαντικό όµως να τονιστεί πως η Κύπρος έχει µε επιτυχία διασφαλίσει τις χρηµατοδοτικές της ανάγκες κι αυτό έχει καταγραφεί θετικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η Κύπρος έχει διασφαλίσει τις χρηµατοδοτικές της ανάγκες ακριβώς για να αποφύγει τυχόν κινδύνους και περιπέτειες".