Διψήφιο πλέον το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας

Τα νέα από την περιφέρεια της Ευρωζώνης δεν είναι ευχάριστα το τελευταίο διάστημα. Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα μεγάλο χρηματοδοτικό κενό στο πρόγραμμά της, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να απειλεί να σταματήσει τη χρηματοδότηση αν αυτό δεν καλυφθεί, η Ιρλανδία επέστρεψε επισήμως σε ύφεση χθες, με το ΑΕΠ της χώρας να συρρικνώνεται κατά 0,6% κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, και σήμερα τα κακά νέα έρχονται από την Πορτογαλία, όπου σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει ξεπεράσει το 10%.

Συγκεκριμένα, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας έφτασε το 10,6% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας το πρώτο τρίμηνο του 2013, από 7,9% την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2012, σε επίπεδο πολύ υψηλότερο από το στόχο της κυβέρνησης για φέτος, που είναι να περιοριστεί στο 5,5%.

Το έλλειμμα διογκώθηκε από τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας Banif με 700 εκατ. ευρώ (1,8% του πορτογαλικού ΑΕΠ), εξήγησε η πορτογαλική στατιστική υπηρεσία ΙΝΕ. Η κίνηση έγινε ώστε η όγδοη μεγαλύτερη πορτογαλική τράπεζα να καλύψει τις ελάχιστες απαιτήσεις όσον αφορά τα ίδια κεφάλαιά της που έχουν καθοριστεί με βάση το διεθνές πρόγραμμα στήριξης της Πορτογαλίας από την τρόικα.

Ο υπουργός Οικονομικών Βίτορ Γκασπάρ δήλωσε πάντως ότι έστω κι εάν το έλλειμμα ξεπεράσει το 10% το πρώτο τρίμηνο, αυτό δε θα αποτρέψει την επίτευξη του στόχου της Λισαβόνας να μειώσει το έλλειμμά της στο 5,5%. Υπογράμμισε εξάλλου πως, εξαιρουμένης της δαπάνης για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, το δημόσιο έλλειμμα περιορίζεται σε ένα επίπεδο κοντά στο 8,7%.