Η ανεργία των νέων κεντρικό θέμα συζήτησης στη Σύνοδο Κορυφής

Η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και η βελτίωση της ρευστότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι τα κύρια θέματα συζήτησης που αναμένεται να απασχολήσουν τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την 27η και 28η Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ωστόσο δε θα συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ως είθισται, καθώς αυτός θα πρέπει να παραμείνει στην Αθήνα για να προετοιμάσει το έδαφος για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, ενώ στην Αθήνα θα μείνει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που επίσης ήταν υποψήφιος να συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Τελικά, τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσει ο πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Πάνος Τσακλόγλου.

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Φαν Ρομπάι, στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, “πρωταρχικός στόχος της Συνόδου είναι να συμφωνηθούν συγκεκριμένα μέτρα που θα οδηγήσουν στη μείωση της ανεργίας, ειδικά των νέων”. Σύμφωνα με τον Ρομπάι, προτεραιότητα της ΕΕ είναι να επιταχυνθεί η Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων και η σύσταση του Προγράμματος Εγγύησης για τους Νέους, να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες πηγές που θα στηρίξουν την απασχόληση και να ενισχυθεί η κινητικότητα των νέων εντός της ΕΕ, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς.

Έρευνα του news.gr: Αλήθειες και ψέματα για την ανεργία των νέων

Ειδικότερα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επισπευσθεί η εκταμίευση των 6 δισ. ευρώ που διαθέτει το Πρόγραμμα Εγγύησης για τους Νέους, εντός του 2014 και 2015 και όχι στο σύνολο της επταετίας 2014-2020. Το ποσό αυτό θα διατεθεί σε ευρωπαϊκές περιφέρειες στις οποίες το ποσοστό ανεργίας των νέων ξεπερνά το 25%.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος του Προγράμματος Εγγύησης για τους Νέους είναι να εξασφαλίσει είτε θέση απασχόλησης, είτε εκπαίδευση, είτε πρακτική άσκηση, σε όλους τους άνεργους νέους κάτω των 25 ετών και σε διάστημα τεσσάρων μηνών από τη στιγμή που ένας νέος δηλώσει άνεργος.

Εξάλλου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αναζητήσουν λύσεις για την αποκατάσταση της ρευστότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία, παρουσία του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ. Συγκεκριμένα, οι 27 ηγέτες θα εξετάσουν τη δημιουργία ενός νέου Επενδυτικού Προγράμματος Δράσης, με μέτρα για τη στήριξη των ΜΜΕ, αλλά και την ενίσχυση της χρηματοδότησης της οικονομίας, όπως αυτή προβλέπεται από το Σύμφωνο για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση που υιοθέτησαν πέρυσι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη προτείνει την αύξηση των κεφαλαίων της ΕΤΕπ, προκειμένου να ενισχυθεί η δανειοδοτική ικανότητα στην πραγματική οικονομία., ενώ συγκεκριμένες προτάσεις αναμένεται να καταθέσει και ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Όπως αναφέρει ο Χ. Ρομπάι στην επιστολή του προς τους ηγέτες της ΕΕ, στόχος της συζήτησης αυτής είναι “η βελτίωση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσω των διαρθρωτικών αλλαγών”.