Τρισέ: Το ΔΝΤ προσπαθεί να ξαναγράψει την ιστορία

Σκληρή κριτική στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο άσκησε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, καταγγέλλοντας ότι το ΔΝΤ επιχειρεί να ξαναγράψει την ιστορία.

Τι ήταν αυτό που εξόργισε τον Τρισέ ; Η έκθεση του ΔΝΤ, στην οποία το Ταμείο παραδέχθηκε ότι στο ελληνικό πρόγραμμα έγιναν λάθη, και ιδιαίτερα η αναφορά ότι “μια εκ των προτέρων αναδιάρθρωση χρέους θα ήταν καλύτερη για την Ελλάδα, ωστόσο αυτό δεν ήταν αποδεκτό από τους Ευρωπαίους εταίρους”.

Ο Τρισέ, που χρημάτισε πρόεδρος της ΕΚΤ ως τα τέλη του 2011, υποστήριξε ότι το Ταμείο ουδέποτε είχε προβεί σε κάποια τέτοια πρόταση τότε, και ότι θα έπρεπε να λάβει περισσότερο υπόψη του την ανάγκη σταθεροποίησης της Ευρωζώνης. “Δεν ενθυμούμαι το ΔΝΤ να είχε καλέσει για τίποτε που να ήταν πιο σθεναρό... όσον αφορά στους όρους ή το χρονοδιάγραμμα” του μνημονίου δανεισμού, ανέφερε ο Τρισέ.

“Δεύτερον, σε κάθε περίπτωση, το ΔΝΤ θα μπορούσε κατά την γνώμη μου να κάνει μια ανάλυση του συστήματος συνολικά, διότι αυτό, που συνέβαινε στην Ευρώπη, δεν γινόταν μόνο στην Ελλάδα”, συνέχισε ο Τρισέ.

Ο Τρισέ υπερασπίστηκε τους χειρισμούς της Ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της κρίσης, επιχειρηματολογώντας ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και η 17μελής Ευρωζώνη επέδειξαν μεγάλη αντοχή έναντι της πρώτης μείζονος κρίσης, που έπληξε το ενιαίο νόμισμα μετά την ίδρυσή του το 1999. “Η ανθεκτικότητα της Ευρωζώνης υπήρξε αξιοθαύμαστη. Μην ξεχνάτε πως ουδείς θα στοιχημάτιζε σε αυτή την ανθεκτικότητα ex ante και ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τη χειρότερη κρίση μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη”, σημείωσε.

Ερωτηθείς εάν η τρόικα πρόκειται να συνεχίσει το έργο της, μετά τις προστριβές σχετικά με την Ελλάδα, ο Τρισέ έκρινε πως αυτή “είναι εκ των ων ουκ άνευ. Φυσικά, πρέπει να κάνει όσο καλύτερη δουλειά είναι δυνατό, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις περιστάσεις, που είναι ακόμη πολύ απαιτητικές αλλά ήταν πάρα πολύ σοβαρές όταν το ίδιο το σύστημα βρισκόταν σε κίνδυνο”.