Δυσοίωνες οι προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου για την οικονομία

Μόλις το Δεκέμβριο του 2012, πριν η Κύπρος βρεθεί στο “μάτι του κυκλώνα”, οι προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου για την οικονομία της χώρας έκαναν λόγο για ύφεση 3,5% στο τέλος του 2013. Έξι μήνες αργότερα, η Κεντρική Τράπεζα αναθεωρεί δραματικά τις προβλέψεις της, κάνοντας λόγο για ύφεση 8,7%.

Η συρρίκνωση της οικονομίας, επισημαίνει η Κεντρική Τράπεζα, προβλέπεται να προέλθει κυρίως από την υποχώρηση της εγχώριας ζήτησης.

Για το 2014 οι αναθεωρημένες προβλέψεις αναφέρονται σε ύφεση 3,9%, έναντι πρόβλεψης για ύφεση 1,3% τον περασμένο Δεκέμβριο.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, το 2013 αναμένεται να μειωθεί σημαντικά στο 0,8% σε σύγκριση με 3,1% το 2012, κυρίως λόγω της επιδείνωσης της ύφεσης στην κυπριακή οικονομία, καθώς και της προβλεπόμενης μείωσης των τιμών της ενέργειας. Στις εκτιμήσεις Δεκεμβρίου 2012, ο πληθωρισμός αναμενόταν να διαμορφωθεί στο 1,5%. Το 2014 ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στα ίδια περίπου επίπεδα, γύρω στο 0,9%, κυρίως λόγω της αναμενόμενης επικράτησης συνθηκών ύφεσης και κατά το έτος αυτό –και αυτό παρά τις επιπρόσθετες έμμεσες φορολογίες που είναι προγραμματισμένες να επιβληθούν βάσει του συμφωνηθέντος μνημονίου. Στις εκτιμήσεις Δεκεμβρίου 2012, αναμενόταν πληθωρισμός 1,3%.

Ωστόσο η Κεντρική Τράπεζα σημειώνει ότι η πιστή εφαρμογή των όρων του μνημονίου, που προϋποθέτει η συμφωνία στήριξης, παρά τις βραχυπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις τους, αποτελεί ισχυρή βάση για σταδιακή ανατροπή των αρνητικών εξελίξεων που σημειώθηκαν στην κυπριακή οικονομία τα τελευταία χρόνια.