Τσόμσκι: Στην Ευρώπη οι εκλογές δεν παίζουν πια σχεδόν κανένα ρόλο

Στο εφικτό ή μη της ύπαρξης μίας πραγματικής δημοκρατίας σε ένα καπιταλιστικό πλαίσιο αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στο Global Media Forum της Deutsche Welle στη Βόννη της Γερμανίας ο πολιτικός φιλόσοφος και διανοητής Νόαμ Τσόμσκι, ασκώντας παράλληλα ιδιαίτερα σκληρή κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στα ΜΜΕ.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Τσόμσκι ότι στις ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με την οικονομική κρίση οι εκλογές δεν παίζουν πλέον σχεδόν κανένα ρόλο, παρομοιάζοντάς τις μάλιστα με τις χώρες του Τρίτου Κόσμου που ελέγχονται από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ωστόσο, όπως σχολίασε, “η ίδια η Ευρώπη ήταν που επέλεξε να συμβεί αυτό, δεν την υποχρέωσε κανείς να το κάνει”.

Ο 85χρονος φιλόσοφος σημείωσε ακόμα πως ενώ για την πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών το ζητούμενο είναι η απασχόληση, για τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προτεραιότητα δίνεται στον περιορισμό των ελλειμμάτων, υπογραμμίζοντας πως “τα ελλείμματα διαμορφώνουν πλέον την πολιτική”.

Χαρακτήρισε επίσης προβληματικό το θεωρητικό μοντέλο οργανισμών όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με το οποίο αν αποτύχει μία οικονομική διαπραγμάτευση καταρρέει ολόκληρο το σύστημα, υποστηρίζοντας ότι δρα σε βάρος της παραγωγικής οικονομίας.

Ερωτηθείς σχετικά με το ρόλο των ΜΜΕ σε όλα αυτά, ο Τσόμσκι απάντησε ότι θα ήθελε ο Τύπος να λέει την αλήθεια για τα θέματα που έχουν σημασία, μία τοποθέτηση που προκάλεσε το αυθόρμητο χειροκρότημα του κοινού.