Eurostat: Στο 75% του ευρωπαϊκού μέσου όρου το ελληνικό ΑΕΠ

Στο 75% του μέσου κοινοτικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) ανήλθε το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας το 2012, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Κάτω από την Ελλάδα στη σχετική λίστα βρίσκονται η Λιθουανία, η Εσθονία, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Λετονία με ποσοστά μεταξύ 60 και 70%, ενώ ουραγοί είναι η Ρουμανία (48%) και η Βουλγαρία (48%).

Αντίθετα, το μεγαλύτερο (μακράν) ποσοστό καταγράφει το Λουξεμβούργο με 271%, ενώ πάνω από 30% ξεπερνούν το μέσο όρο η Αυστρία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία και η Σουηδία. Η Δανία, η Γερμανία, το Βέλγιο και η Φινλανδία το ξεπερνούν κατά 15% έως 25%, ενώ η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία ξεπερνούν το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά 10%.

Λίγο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο διαμορφώθηκε το κατα κεφαλήν ΑΕΠ στην Ιταλία (98%) και την Ισπανία (97%). Στην Κύπρο το κατα κεφαλήν ΑΕΠ έφτασε το 91% του μέσου κοινοτικού, ενώ στη Μάλτα, τη Σλοβενία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία, διαμορφώθηκε μεταξύ 75% και 85% του μέσου κοινοτικού.