Νεοφύτου: Να κινήσει η Κύπρος αγωγή κατά του Μάριο Ντράγκι

Να κινήσει η Κυπριακή Δημοκρατία αγωγή κατά του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, εισηγήθηκε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της κυπριακής Βουλής.

Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να διεκδικήσει πολιτικά και νομικά τα δικαιώματά της σε σχέση με τις αποφάσεις της ΕΚΤ για τον ELA (έκτακτος μηχανισμός παροχής ρευστότητας) της Λαϊκής Τράπεζας.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο βουλευτής του κόμματος Πρόδρομος Προδρόμου τόνισε ότι η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου επιβαρύνθηκε με τεράστια ποσά ρευστότητας και υπάρχει έννομο συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας να διεκδικήσει διόρθωση. Κάποια θέματα, είπε, θα ξανασυζητηθούν μετά τις γερμανικές εκλογές και η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να βάλει στο τραπέζι πολιτικές και ίσως νομικές διεκδικήσεις.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε ότι η ΕΚΤ είναι εκτεθειμένη για το βαθμό και τη χρονική περίοδο που παρείχε έκτακτη ρευστότητα στη Λαϊκή Τράπεζα, επισημαίνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να ανοίξει το θέμα, αλλά με προσοχή και μελέτη, καθώς, όπως επεσήμανε, η Κύπρος δεν έχει την πολυτέλεια να ανοίξει πολλά μέτωπα και να αφήσει κάποια από αυτά ανοικτά.

Όμως και ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να προσφύγει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της ΕΚΤ και του Μάριο Ντράγκι, γιατί, όπως είπε, παραβιάστηκαν οι κανονισμοί για την παραχώρηση του ELA.