Ένταξη στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ θέλει η Πορτογαλία

Η Πορτογαλία δεν θα χρειαστεί ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας και θέλει να ενταχθεί στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων που έχει ανακοινώσει από πέρυσι τον Σεπτέμβριο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών της χώρας Μανουέλ Ροντρίγκεζ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

"Η Πορτογαλία ανακτά πλήρη πρόσβαση στις αγορές και αυτή θα εγγυηθεί την υπαγωγή στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ", δήλωσε ο υφυπουργός, προσθέτοντας: "Δεν θα χρειαστούμε άλλα πρόσθετα προγράμματα — το γεγονός ότι η Πορτογαλία είναι επιλέξιμη για την υπαγωγή στο πρόγραμμα θα έχει μία πολύ θετική επίδραση στο προφίλ του πιστωτικού κινδύνου της χώρας. Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι θα υπαχθούμε στο πρόγραμμα".

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε στις 6 Σεπτεμβρίου 2012 ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της τράπεζας μπορεί να ισχύσει για τις χώρες της Ευρωζώνης που βρίσκονταν σε μνημόνιο, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, όταν θα επανακτήσουν πρόσβαση στις αγορές ομολόγων.

Η Πορτογαλία εξέδωσε τον περασμένο μήνα 10ετή ομόλογα, για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από δύο χρόνια, καθώς οι αποδόσεις των υφισταμένων ομολόγων της βρέθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010 και η μείωση των επιτοκίων διεθνώς οδηγούσε τους επενδυτές στην αναζήτηση τίτλων με υψηλότερες αποδόσεις.

Η διαφορά στην απόδοση των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων από την απόδοση των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων μειώθηκε στις 4,16 ποσοστιαίες μονάδες. Η Πορτογαλία πληρώνει μέσο επιτόκιο 3,25% για τα δάνεια που έχει πάρει στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας, σύμφωνα με δήλωση του πρωθυπουργού της Πέδρο Πάσος Κοέλιο.