Goldman Sachs: Οι ταραχές στην Τουρκία προκαλούν αβεβαιότητα

Σημαντική αβεβαιότητα και σοβαρές πολιτικές προκλήσεις δημιουργούν για την Τουρκία οι πρόσφατες ταραχές στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στη γείτονα χώρα, η Goldman Sachs τονίζει ότι η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει είναι ίσως η σημαντικότερη της τελευταίας δεκαετίας για την τουρκική κυβέρνηση, ενώ επίκεινται και οι διπλές (δημοτικές και προεδρικές) εκλογές του 2014.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση του οίκου, πολλά θα εξαρτηθούν πλέον από το πώς θα διαχειριστεί την κατάσταση το AKP και προσωπικά ο Ταγίπ Ερντογάν, αν και η λυδία λίθος για την κυβέρνηση θα είναι η ικανότητα της κυβέρνησης όχι μόνο να επιδείξει ευελιξία απέναντι στη δυσαρέσκεια του κόσμου, αλλά και να συνεχίσει την αναθεώρηση του Συντάγματος και την πορεία επίλυσης του κουρδικού ζητήματος.

Όμως οι συνέπειες των επεισοδίων εκτιμάται ότι θα φανούν άμεσα και στην οικονομία της χώρας, καθώς αν η μεταβλητότητα των ισοτιμιών και των επιτοκίων και η πολιτική αβεβαιότητα διατηρηθούν, τότε είναι ορατό το ενδεχόμενο αποδυνάμωσης της καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και μείωσης της ζήτησης κατά το 3ο τρίμηνο του 2013. Αυτό, σύμφωνα με την Goldman Sachs, θα ενείχε σοβαρούς κινδύνους αναθεώρησης προς τα κάτω των εκτιμήσεων για ανάπτυξη 5,2% το 2013.

Πάντως, στην έκθεση σημειώνεται πως το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας έχει εμπειρία στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, ενώ και η κεντρική τράπεζα της χώρας πιθανότατα θα επέμβει αν χρειαστεί για να αποτρέψει τα χειρότερα για την οικονομία της χώρας.